Akcija MIVA

Foto: IKA

ZAGREB – MIVA (Misijska vozila) međunarodna je humanitarna akcija kojom se spašavaju životi, vraća zdravlje bolesnima, umanjuje siromaštvo, glad i žeđ, omogućuje pristup obrazovanju. Desetak tisuća prijevoznih sredstava, među kojima su automobili, kamioni, traktori, pa i konji i magarci – plodovi su akcije MIVA, kojom se već više od 80 godina prikupljaju sredstva za misijska vozila. Danas ta akcija ima dugu tradiciju u Njemačkoj, Švicarskoj, Austriji, Nizozemskoj, Velikoj Britaniji, SAD-u, Južnoj Koreji, Australiji, Poljskoj, Slovačkoj i Sloveniji.

MIVA Crkve u Hrvata počela se javljati već osamdesetih godina prošlog stoljeća, kad je kupljeno i prvo misijsko vozilo. U novonastalim političkim i crkvenim okolnostima, akcija je u Hrvatskoj ozbiljnije pokrenuta 2010., a u Bosni i Hercegovini 2011. godine. Posljednjih su se godina u akciju uključile brojne župe i pojedinci iz cijele Hrvatske te Bosne i Hercegovine.
MIVA Hrvatska i MIVA Bosna i Hercegovina dosad su pomogle u nabavci: 15 automobila, kombija, traktora, 17 bicikla, 15 tricikla i četiri motocikla.

Spomendan sv. Kristofora Crkva obilježava 25. srpnja. Zbog praktičnih razloga, spomendan se može obilježiti i u nedjelju prije ili poslije toga. Na Nedjelju sv. Kristofora, dan blagoslova vozača i vozila ili Dan akcije MIVA, ove godine 24. srpnja, u mnogim župama nakon mise bit će organiziran blagoslov vozila te su organizatori za tu prigodu pripremili animacijske materijale: plakat, letke i naljepnice s likom sv. Kristofora te mirise za vozila te pozivaju na suradnju.
Sve informacije o akciji MIVA, savjete i dokumente u svezi s blagoslovom vozila mogu se pronaći na stranici www.misije.hr u RH ili www.missio.ba u BiH.

Izvor: Crkva na kamenu/IKA