BISKUPOVA OKRUŽNICA

Dana 20. studenog 2020. mostarski biskup Petar Palić uputio je Okružnicu svim svećenicima biskupija u Hercegovini kako organizirati liturgijska slavlja u “jakim vremenima” Liturgijske godine u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije.

Pandemija corona-virusa ne jenjava, nego se iz dana u dan brojčano pojačava. Velik je broj zaraženih te nemali broj s težom kliničkom slikom i, posljedično tomu, sa smrtnim ishodom. Sve nas to poziva na veću odgovornost, ne samo prema vlastitom zdravlju, nego i prema zdravlju drugih osoba.

Kroz sve vrijeme pandemije, od 25. veljače ove godine, posebno u tzv. “prvom valu”, iskusili smo da se Crkva u svom poslanju ne treba zatvarati; da napose u ovim teškim vremenima mora biti svjesna svoje snage koju ima od Boga, ali i odgovornost koja se očituje u razboritu pristupu postojećim okolnostima, nikada ne dovodeći u pitanje snagu vjere u Krista Gospodina, ozdravitelja tjelesnih bolesti i spasitelja naših duša. U Okružnici je napisano sljedeće:

  1. Mise zornice

Nema potrebe dokidanja Misa zornica. Međutim, dužnost nam je poštivati odredbe kriznog stožera koje se donose radi čuvanja našega zdravlja i pozvani smo ih se pridržavati.

2. Sveta ispovijed

Nema potrebe dokidati svetu ispovijed, ali je obvezatno držati se propisane mjere fizičkog razmaka i uporabe maske, jednako ispovjednik i penitent. Neka se vjernike pozove da kroz cijelo vrijeme došašća, svaki dan dolaze na ispovijed, ne čekajući dane pred sam blagdan. Svećenici neka daju do znanja vjernicima kojim su danima kroz tjedan tijekom vremena došašća na raspolaganju za svetu ispovijed.

3. Blagoslov kuća

Blagoslov kuća u tradicionalnom obliku valja odgoditi. Stoga, neka se na svetkovinu Bogojavljenja ili Sveta tri kralja ( u našim krajevima poznatu kao Vodokršće ) blagoslovi sol i voda koju će vjernici sa sobom donijeti u crkvu. Prije završnog misnog blagoslova neka se izmoli blagoslovna molitva nad obiteljima te pozove vjernike da sami, uz obiteljsku molitvu ( Vjerovanje, Oče naš, Zdravo Marijo, Slava Ocu…) vodom poškrope svoje domove. Može se nabaviti i tom im prigodom ponuditi i prigodna spomen-sličica. Kada prođe vrijeme pandemije, vjernici mogu pozvati svoje župnike u pastoralni pohod obitelji i on će u toj prigodi izmoliti propisanu blagoslovnu molitvu.

Na kraju Okružnice biskup je zaželio svima obilje Božjeg dara zdravlja i svakovrsna blagoslova u svetom vremenu došašća.