Blagoslov Biskupijskog kulturnog centra, svečana Akademija i predstavljanje knjige “Pođite i propovijedajte”

MOSTAR – U predvečerje svetkovine Uzvišenja Svetoga Križa i 40. obljetnice posvete Gospine katedrale u Mostaru u nazočnosti biskupa iz BiH i Hrvatske te brojnih uzvanika iz političkoga i kulturnoga kruga Hercegovine upriličena je svečana Akademija u prigodi preuzimanja službe msgr. Petra Palića, novoga mostarsko-duvanjskoga biskupa i apostolskoga administratora Trebinjsko-mrkanske biskupije. Prije Akademije msgr. Ratko Perić blagoslovio je novosazdani Biskupijski kulturni centar koji se nalazi uza samu zgradu Biskupskoga ordinarijata u Mostaru a nasuprot mostarske katedrale Marije Majke Crkve. O izgradnji i svrsi ovoga kulturnoga zdanja govorio je gosp. Ivica Šarac.
Nakon blagoslova započeo je prvi dio Akademije s pozdravima i govorima. Riječi pozdrava i dobrodošlice uime organizatora uputio je generalni vikar naših biskupija don Željko Majić. Pozdravne govore izrekli su: msgr. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup; vladika Dimitrije, episkop Zahumsko-hercegovački i primorski; msgr. Stanko Jerčić, generalni vikar Hvarske biskupije; Nevenko Herceg, predsjednik vlade Hercegovačko-neretvanske županije.
U drugome dijelu svečane Akademije predstavljena je nova knjiga biskupa Ratka Pođite i propovijedajte. Knjigu je priredila Crkva na kamenu, 160. u nizu izdanja ove izdavačke kuće, a Biskupova 27. knjiga u 28 godina biskupskoga služenja. O knjizi je govorio glavni urednik Crkve na kamenu prof. dr. don Božo Goluža. Na kraju se prisutnima obratio biskup Ratko zahvalivši Bogu, svojim suradnicima, kao i svima onima koji su ga pozivali da propovijeda sve ove godine i vodi duhovne vježbe.
Glazbeni dio večeri predvodio je Akademski zbor Pro musica pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića a uz glasovirsku pratnju profesorice Marijane Pavlović. Uz ostale glazbene numere izveli su i skladbe “Kroz mnoge nam je nevolje u kraljevstvo Božje” i “Na tvoju riječ”, biskupska gesla naših biskupa Ratka i Petra.

IMG_9792
IMG_9797
IMG_9807
IMG_9783
IMG_9754
IMG_9777
IMG_9907
IMG_0038
IMG_0041

Izvor: Crkva na kamenu