Naslovnica / Crkva Krista Dobrog Pastira
Crkva Krista Dobrog Pastira
KRIŽ S PASTIRSKIM ŠTAPOM
SIMBOL PASTIRSKOG VODSTVA
U vizualu je križ oblikovan s pažljivo uklopljenim pastirskim štapom unutar njega. Ova simbolika stvara snažan vizualni izraz pastirskog vodstva i brige unutar okvira vjere. Kombinacija križa i pastirskog štapa naglašava duhovnu dimenziju zajednice, istovremeno predstavljajući čvrstu povezanost s temeljnim vrijednostima Crkve Krista Dobrog Pastira.
MOLITVENI KUTAK ZAJEDNICE
Lokalitet
Crkva Krista Dobrog Pastira nalazi se na lokalitetu Džoluša na razmeđu dviju župa, sv. Marka u Cimu i sv. Luke u Ilićima te je župna crkva za obje župe. Župna crkva svoga zaštitnika (patrona crkve) slavi na 4. uskrsnu nedjelju kada na osobit način molimo za duhovna zvanja.

Crkva je puna simbolike, kako vanjskim izgledom, tako i u unutrašnjosti.

Građena je klasičnim stilom. Ima oblik latinskog križa po uzoru na ranokršćansku baziliku u Cimu, čiji su ostaci otkriveni na lokalitetu Crkvine.
U SRCU CRKVE
Apsida
Na apsidi crkve nalazi se slika Dobroga Pastira čije prodorne oči promatraju okupljeni narod kao svoje stado. Uz lik Krista Pastira nalazi se sedam ovaca koje simboliziraju sedam kontinenata: Europu, Aziju, Južnu Ameriku, Sjevernu Ameriku, Australiju, Antartik i Afriku (crna ovca).

S istočne strane slike nalazi se izvor koji označava Izvor žive vode tj. Krista, čija se voda izlijeva prema nama, vjernicima. U središtu potočića smješteno je svetohranište (tabernakul) na kojem je upečatljiv natpis IHS (Isus Krist Spasitelj).
SREDIŠTE SVETOSTI
Oltar
U samom središtu prezbiterija stoji oltar u čije je „srce“ postavljen pozlaćeni brončani križ. Za vrijeme obreda posvete crkve u oltar su ugrađene moći najmlađeg hrvatskog blaženika – mučenika don Miroslava Bulešića.
U SRCU CRKVE
Prezbiterij
S desne strane prezbiterija nalazi se slika sv. Marka s njegovim simbolom, krilatim lavom; dok je lijeva strana prezbiterija dodjeljena sv. Luki s njegovim simbolom, krilatim bikom.
SREDIŠTE SVETOSTI
Ambon
Na ambonu s lijeve strane oltara nalazi se klica sjemena koja simbolizira riječ Božju („Sjeme je Riječ Božja, a sijač Krist“…).
MJESTO SVETOG OBEĆANJA
Krstionica
Na krstionici s desne strane nalaze se tri ribice koje su simbol kršćana rane progonjene Crkve.
SREDIŠTE SVETOSTI
Svjetlo Kristovo
Kroz sredinu crkve tri su crvenkasta kruga s kojih svećenik u uskrsnoj noći (vazmenoga bdijenja) tri puta zapjeva „Svjetlo Kristovo“. Posljednji, najveći krug pred oltarom je ujedno i anagram (M) posvećen Majci Božjoj Mariji.
POZIV NA RAZGOVOR S BOGOM
Zvonik
Kad govorimo o zvoniku crkve, valja reći sljedeće: zvonik je s križem visok 50 metara. U zvoniku su tri zvona, veliko teško 450 kg, srednje 270, te malo teško 190 kg. Kraj svakog zvona nalazi se „čekić“ koji otkucava četvrti sata te točno vrijeme. Naime, kad čekić udari jednom u malo zvono, znači da je 15 minuta nakon nekog sata, dva udarca označuju „…i trideset minuta“, tri udarca „petnaest do…“, te četiri udarca: „točno je …“ onoliko sati, koliko nakon čekića u malo zvono, udari čekić u veliko zvono. Čekić srednjeg zvona otkucava „mrtvačko zvono“ (jedan udarac u 5 sekundi s trajanjem od 5 minuta). Zvona su u funkciji od srpnja 2014. godine.
MAJKA BOŽJA
Gospina špilja
Sa zapadne strane crkve nalazi se Gospina špilja čiji je kip star preko 200 godina.

Sva prava pridržana - Crkva Krista Dobrog Pastira. Powered by ITO