Hodočašće u Mariju Bistricu i Zagreb

U petak, 8. prosinca 2017. u večernjim satima skupina mladih iz župa Presvetog Srca Isusova iz (Čeljevo) i sv. Marka i sv. Luke (Mostar), predvođeni župnicima don Tomislavom Ljubanom i don Ivanom Perićem, krenulo je na hodočašće svetištu Majke Božje Bistričke, te grobu bl. Alojzija Stepinca u Zagreb. U prijepodnevnim satima u subotu, 9. prosinca, stigli smo u snijegom okupanu Mariju Bistricu gdje nas je dočekao župnik don Domagoj Matošević. Nakon toplog prijema kod župnika, uslijedila je sv. Misa. Mladi su imali priliku pristupiti i sakramentu sv. Ispovijedi. Sv. Misu je predvodio don Dragutin Kučan, supsidijar u svetištu Majke Božje Bistričke, a u koncelebraciji su sudjelovali gosti don Tomislav i don Ivan, te don Tomislav Krajačić i don Dominik Pleše. Svojim lijepim i skladnim pjevanjem sv. Misu su animirali članovi KUD Vinčice iz Belajskih poljica, dok su gosti iz Mostara i Čeljeva sudjelovali u liturgijskim čitanjima. Nakon sv. Mise mladi su se uputili prema samostanu Sestara bosonogih karmelićanki koje su u tim trenucima molile časoslov. Nakon završetka molitve jedna od sestara ostala je s hodočasnicima, ali naravno s druge strane rešetaka, budući da karmelićani žive u klauzuri. Mladi su s oduševljenjem slušali sestru od koje su mogli čuti kako izgleda svakodnevni život karmelićanki i što sve one rade u samostanu. Na kraju smo sestrama u molitve preporučili naše župe, a na osobit način mlade. Na povratku iz samostana uočavamo prelijepu Kalvariju na brežuljku, te crkvu na otvorenom bl. kardinala Stepinca, kojega je upravo na tom mjestu blaženim proglasio Papa Ivan Pavao II. u listopadu 1998. godine.  Duhovno okrijepljeni i s nadom da će nam Majka Božja Bistrička uslišiti molitve, krećemo prema Zagrebu.

Dolaskom u Zagreb posjećujemo Katedralu posvećenu Uznesenju Blažene Djevice Marije i sv. Stjepanu i Ladislavu gdje dolazimo na grob blaženog kardinala Stepinca. Nakon posjeta zagrebačkoj prvostolnici, hodočasnici su imali slobodnog vremena posjetit grad u adventskom ozračju. U večernjim satima uslijedio je povratak Hercegovini.

Zahvalni Bogu i Majci Božjoj za ovo hodočašće, puni doživljaja, u nedjelju 10. prosinca u jutarnjim satima sretno stigosmo u svoje župe. (M.G.)