Izvanredni misijski mjesec listopad jača univerzalnost Crkve

Već drugu godinu najavljuje se Izvanredni misijski mjesec listopad 2019. Uz najavu su i pozivi s najviših razina Crkve na koji način se može pripravljati i obilježiti ovaj jedinstveni milosni mjesec za cijelu Crkvu.

Predsjednik Papinskih misijskih djela nadbiskup mons. Giampietro Dal Toso obavijestio je Nacionalne uprave PMD po cijelom svijetu o tri važna misijska događaja u Rimu tijekom Izvanrednog misijskog mjeseca listopada 2019.

Na blagdan sv. Male Terezije od Djeteta Isusa, koja je zaštitnica misija, 1. listopada tekuće godine papa Franjo svečano će otvoriti Izvanredni misijski mjesec listopad molitvom večernje u bazilici sv. Petra. Molitvu večernje pratit će misijska iskustva misionara iz pojedinih dijelova svijeta.

Na Svjetski dan misija, 20. listopada papa Franjo slavit će Svetu misu u bazilici sv. Petra sa svim sudionicima biskupske Sinode o Amazoniji. I jedno i drugo slavlje moći će se pratiti putem vatikanskih sredstava komunikacija streaming (https://www.youtube.com/user/vatican i https://www.vaticannews.va) i preko TV programa, one televizije koje mogu primiti signal iz vatikanskog televizijskog centra. Satnice ova dva misijska događaja bit će naknadno objavljene.

Na blagdan BDM od Krunice 7. listopada u 15 sati u bazilici sveta Marija Velika u Rimu, kardinal Fernando Filoni, prefekt Kongregacije za evangelizaciju naroda predmolit će misijsku krunicu. Radio Marija prenosit će izravno ovaj molitveni događaj sjećajući se časne službenice Pauline Jaricot, utemeljiteljice Papinskog misijskog djela za širenje vjere. Države koje imaju program radija Marije moći će se povezati i izravno prenositi molitvu misijske krunice.

Naši biskupi u Bosni i Hercegovini proglasili su cijelu godinu Misijskom godinom koja je počela u listopadu 2018. a završit će koncem listopada 2019. godine. Hvala Bogu bilo je puno misijskih događanja na svim razinama.

Papa Franjo naglašava važnost građenja misijske svijesti kod svih krštenih osoba. To nije naš izbor nego obveza koja proističe iz našeg krštenja. Širenje Radosne vijesti Isusa Krista i spasenje po Isusu Kristu je najveći naš dar i privilegij. Po krštenju smo postali djeca Božja. Upravo krštenjem dobivamo taj privilegij života djece Božje ali i obvezu da ga podijelimo sa svim ljudima. U ovoj milosnoj Misijskoj godini i Izvanrednom misijskom mjesecu listopadu postanimo još svjesniji milosti krštenja, otvorimo svoja srca Duhu Božjemu preko kojega je Otac nebeski na Isusovu krštenju poručio „Ovo je Sin moj ljubljeni, njega slušajte.“

PMD BIH

Izvor: www.MISSIO.ba