Klapa Trebižat u gostima

Klapsko pjevanje jedno je od najljepših načina pjevanja. Iako se najčešće pripisuje dalmatinskom području, mnoge klape djeluju i u Hercegovini.

Na Treću korizmenu nedjelju, 4. ožujka 2018. u župnoj crkvi „Krista Dobrog Pastira“ pod večernjom sv. Misom u 18 sati gostovala je muška klapa „Trebižat“ iz Čapljine. Crkvom su odzvanjale korizmene pjesme koje u klapskom načinu pjevanja zvuče pokornički. Sv. Misu je predvodio župnik don Ivan Perić.

Iako je obnovila rad početkom 2007. godine,  muška klapa „Trebižat“ ima bogato povijesno iskustvo. U Trebižatu se višeglasno pjevanje njeguje od davnina, te tako je 60-tih godina postojao muški zbor sastavljen od članova puhačkog orkestra i drugih mještana. Krajem istog desetljeća osnovana je prva muška klapa. Tadašnji sastav klape ostvario je mnogobrojne nastupe u okviru Društva i samostalno.

Novi sastav klape od samog početka bilježi vrlo uspješan klapski put izvodeći tradicionalne klapske dalmatinske pjesme te moderne obrade hrvatskih pop i rok pjesama. Svojom svježinom, originalnošću, upornošću koja naravno izvire iz iskrene ljubavi prema klapskom pjevanju, pravi potencijal klape vrlo brzo izlazi na površinu. Snimili su CD-om pod naslovom „Akordi sa kamena“ skupa sa ženskom klapom „Lira“, na kojem se nalaze obrade hercegovačkih napjeva koje je aranžirao maestro Ivica Kaleb.

Klapa danas pored klapskih pjesama i modernih obrada izvodi obrade popularnih narodnih pjesama,  koje su odlično prihvaćene od strane slušateljstva što je svakako dobar znak u kojem smjeru valja ići. Nemoguće je nabrojati mnogobrojne nastupe klape te dovoljno je reci da klapa osim u BiH zabilježila značajan broj nastupa u Republici Hrvatskoj te Crnoj Gori!

Zajedno sa ženskom klapom domaćini su Međunarodnoga susreta klapa koji se svake godine u mjesecu kolovozu iza blagdana Velike Gospe održava u Trebižatu.

Članovi muške klape Trebižat su:

Tenori Ivan Sušac, Pavo Sušac i Tomislav Sušac,  bariton Berislav Sušac i Hrvoje Sušac, basovi Stjepan Ostojić, Miro Brajković, Josip Jurković i Jurica Dragičević.