Koliko još neljudskosti treba da dopremo do ljudskosti?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Piše: Josip Blažević

Mučna atmosfera vladala je u jednom malom poduzeću. Bilo je u njemu pet zaposlenika i poslovođa koji je redovito donosio pogrešne odluke. Financijsko stanje poduzeća bilo je slabo, a odnosi među zaposlenicima nesnošljivi. Stoga je vlasnik poduzeća odlučio otpustiti jednog zaposlenika. To je svima javno obznanio. Poslovođi je prepustio izbor. Među zaposlenike uvukla se tjeskoba. Bili su prepušteni na milost i nemilost korumpiranom poslovođi kojemu su zaposlenici podilazili na sve moguće načine. Ovaj se bez oklijevanja odlučio na otpuštanje najstarije zaposlenice, koja mu nikada nije bila simpatična a, razvidno je, niti mu podilazila. Kada je odluku priopćio vlasniku poduzeća, doživio je poraz. Vlasnik poduzeća, čuvši za njegov izbor, tu je ženu stavio na njegovo mjesto, a njega otpustio. Dakako, jer su mu sve ranije odluke bile pogrešne, zaključio je vlasnik, sigurno je i ova. Uslijedio je, međutim, nevjerojatan preokret. Žena je postavila uvjet bez kojega odbija prihvatiti radno mjesto poslovođe. A taj je da vlasnik u radnom odnosu zadrži i dotadašnjeg poslovođu. Tim činom žena je pokrenula val dobrote koji se razlio na sve zaposlenike. Poduzeće se brzo oporavilo, zavladala je ugodna radna atmosfera, prihodi porasli. Samo zahvaljujući jednoj ženi koja je smogla snage dobrotom prevladati himbu.

•••

Izloženi nemilosrdnim zakonima tržišne religije mnogi su postali žrtve korupcije. Tržište je jedina religija koja ne poznaje granice, nacije, spolove, političke stranke, svjetonazore. Svojom politikom neprijatelja pretvara u prijatelja. Jedini apsolut u vremenu relativizma. Proždire obiteljska ognjišta, deložira stanare iz vlastitih domova, otima nedjelje i blagdane. Vedri i oblači. Profitira na dobru i zlu, u miru i ratu, na svetom i profanom. Udovoljava hijerarhiji pohlepa u vlastitu korist. “Samo slaboumnici mogu vjerovati da tržišta imaju savjest, slaboumnici i profesori na ekonomskim katedrama”, rekao je George Soros, koji valjda zna što govori. Ona neće ustuknuti osim ako ne bude zapriječena višom silom.

•••

Nakon zagrebačke slastičarnice Vincek razveselio nas je i njemački lanac dućana Lidl, koji se odlučio na prvi iskorak prema poštivanju prava radnika na neradne blagdane. Sigurno će humaniji odnos prema zaposlenicima utjecati na njihovu motiviranost u radu i val humanosti širiti dalje. Ali svima u Hrvatskoj mora postati jasno da poštivanje prava radnika na neradne nedjelje ne može biti prepušteno dobroj volji poslodavaca, kao znak njihove blagonaklonosti prema zaposlenicima, nego ono mora biti zakonom zajamčeno pravo i zakonskom primjenom provedeno. Pravno regulirajući iznimke, dakako, čija narav posla zahtijeva raspoloživost i nedjeljom, kao što su dežurne službe u zdravstvu, vatrogasci, policija, i njima slični. Spomenute iznimke rada nedjeljom trebalo bi i nagrađivati po dvostruko većoj cijeni od redovite pa i pod silu podizanja cijena usluga nedjeljom za dvostruko, uvijek uz poštivanje slobode zaposlenika da (ne)radi nedjeljom. Bez te stroge zakonske regulative koju bi pratio i nadzor njezina provođenja, tržišna religija neće ustuknuti.

Sloboda od Boga, za koju se fanatično bori sekularizam, svoje dosege pokazuje kroz suvremene oblike robovanja, gaženje radničkih prava, potrošački mentalitet, industriju zabave, duhovnu pustoš koja se širi. Naša se narav buni s idejom da bi Homo Consumans (potrošački čovjek) bio zadnji stadij Homo Sapiensa (razumnog čovjeka). Za više smo stvoreni. Za puno više od upletenosti u paukove mreže mobilnih operatera, izvan kojih se danas osjeća izgubljenim jednako dijete i adolescent, student i profesor, svećenik i ministar. Virtualni svijet, priznali mi to ili ne, kolonizirao nas je, ni debele samostanske zidine nisu ga zadržale.

•••

Ispod neljudskosti kojoj je izložen zaposlenik bez prava na neradnu nedjelju, novu godinu započinjemo zauzimanjem za istinsku ljudskost, za čovjekovu dušu koja u neradnoj nedjelji pronalazi predah za susret sa svojim Stvoriteljem. Izložen raznim oblicima ropstva suvremeni čovjek izgubio je pojam o slobodi. “Doskora će valjati izgraditi strogo izolirane samostane u koje neće ući ni lišće ni voda…”, piše Paul Valéry. “U njima će se prezirati brzina, količina, učinak mase, iznenađenja, suprotnosti i lakovjernosti. Odlazit ćemo onamo u određene dane kako bismo kroz rešetke promatrali pokoji primjerak slobodnoga čovjeka.”

Izvor: Verutas, siječanj 2018., br.: 1 (621)