Koncert klasične glazbe

Dana 16. svibnja 2021. u našoj župnoj crkvi u 19 sati održan je koncert klasične glazbe koji su izvesli Dario Vučić na orguljama, Benjamin Drijenčić i Lucija Mesarek na trubama , svi s Muzičke akademije u Sarajevu.

Lucija Mesarek rođena je 1998. u Čakovcu. S osam godina počinje svirati trubu. Srednju glazbenu završila u Glazbenoj školi Varaždin, te 2017. upisuje Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, smjer Truba. Tokom srednjoškolskog obrazovanja stekla je brojne nagrade, te nastavlja s natjecanjima tijekom studiranja na Muzičkoj akademiji. Srednju školu završila je u klasi prof. Darka Navoja. Na akademiji prve dvije godine bila je u klasi prof. Marina Zokića, a naredne dvije godine nastavlja u klasi doc. mr. Admira Vrače. Učestvovala je na raznim seminarima i predavanjima profesora iz regiona. Pored toga što se bavi sviranjem, organizatorica je i inicijatorica različitih projekata s ciljem promoviranja kulture i motivacije mladih, te željom da pokrene serijal koncerata na kojima bi zajedno s kolegama mogla učestvovati i graditi koncertnu praksu.

Benjamin Drijenčić rođen je 1999. u Zenici. Trubu počinje svirati sa osam godina. Osnovno obrazovanje završava u OŠ ˝Hamdija Kreševljaković˝ u Kaknju. Nakon osnovnog obrazovanja upisuje Srednju muzičku školu u Zenici. Po završetku srednje škole upisuje Akademiju umjetnosti – muzička umjetnost na Univerzitetu u Banjoj Luci, u klasi prof. Nenada Markovića. Trenutno je student druge godine Muzičke akademije Univerziteta u Sarajevu, smjer Truba, u klasi doc. mr. Admira Vrače. Tokom srednjoškolskog obrazovanja učestvovao na Federalnom takmičenju te osvojio prvu nagradu. Od samog početka sviranja imao je priliku nastupati s raznim orkestrima, u početku amaterskim, a poslije i s profesionalnim.

Dario Vučić rođen je 1980. u Sarajevu. Završio je Osnovnu muzičku, Srednju muzičku školu i Muzičku akademiju Univerziteta u Sarajevu, odsjeke za Dirigovanje (klasa prof. mr. Julio Marić) i Kompoziciju (klase prof. mr. Anđelka Bego Šimunić i prof. dr. Dino Rešidbegović). Zaposlen je u Operi Narodnog pozorišta Sarajevo kao dirigent i na Muzičkoj akademiji kao docent i šef Odsjeka za dirigovanje. Kao korepetitor i dirigent radio s raznim zborovima, orkestrima i eminentnim solistima. Kompozicije mu se izvode u mnogim zemljama. Svirao je kao orguljaš sarajevske Katedrale od 1995. do 2015., te orguljaš Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler“ iz Sarajeva od 1996. do 2007. Bio je direktor Narodnog pozorišta Sarajevo u periodu 2011 – 2013 i više puta v. d. umjetničkog direktora Opere Narodnog pozorišta Sarajevo. Osnivač je i član Napretkovog trija „Magis“ (2003). Bio je dopredsjednik HKD Napredak 2009-2012.

PROGRAM KONCERTA:

  • Franjo Dugan: PRELUDIJ C-dur

izvodi: Dario Vučić, orgulje

  • Antonio Vivaldi: KONCERT C-dur za dvije trube, RV 537

izvode: Lucija Mesarek, truba

Benjamin Drijenčić, truba

Dario Vučić, orgulje

  • Mladen Stahuljak: FUGHETTA

izvodi: Dario Vučić, orgulje

  • Tomaso Albinoni: KONCERT u Es-duru za trubu

izvode: Lucija Mesarek, truba

Dario Vučić, orgulje

  • Dario Vučić: DVOGLASNA INVENCIJA – FUGHETTA d-mol, op. 1

izvodi: Dario Vučić, orgulje

  • Georg Philipp Telemann: SONATA u D-duru za trubu

izvode: Benjamin Drijenčić, truba

Dario Vučić, orgulje

  • Danijel Žontar: SPASITELJ SVIJETA

izvodi: Dario Vučić, orgulje