Krizmanici, razborito u život!

U subotu, 25. srpnja 2020.,  na blagdan sv. Jakova, starijega, apostola, u 18.00 sati, u dogovoru sa župnikom don Ivanom Perićem, sve je pripremljeno za dijeljenje i primanje sakramenta sv. krizme u župama sv. Marka i sv. Luke u Mostaru u zajedničkoj župnoj crkvi Dobroga Pastira. Kandidati su učenici i učenice prvoga razreda srednjih škola u Mostaru. Trideset i devetero na broju. Možda bi se i još koje našlo da neki nisu, dogovorno između župnikâ, bili krizmani na Gorancima, 20. lipnja prošloga. Nekoliko dana prije sv. krizme, vjeroučenici su bili provjeravani na krizmeničkom ispitu iz znanja koje je predviđeno i potrebno za jednoga krizmanika. Tajnik ih je ispitivao.

U koncelebraciji su, uz biskupa Ratka i župnika don Ivana, bili također don Marinko Ivanković, salezijanac iz Cima, koji je prošle godine proslavio Zlatnu Misu; don Davor Berezovski iz katedrale i don Ilija. Krizmanici su zauzeli prve klupe raspoređene u obliku pravokutnika ispred oltara u svoj širini crkve, a iza njih njihovi kumovi. Župni je zbor pjevao nepromjenljive dijelove sv. Mise i druge pjesme. Naroda je bilo i u crkvi i pred crkvom. Osjećala se neka sparina u zraku, pa je li to bila samo povlastica Mostara ili ima toga i u drugim mjestima…    

U početku Misnoga slavlja, u ime krizmanika, njihovih kumova, roditelja i rodbine, jedna je krizmanica pozdravila biskupa a krizmanik je predao svijeću, simbol vjere i krsne i potvrđene krizmene.  

Župnik don Ivan uputio je pozdrav svima u crkvi i pred crkvom, zahvalio krizmatelju i sve pozvao na sabranost.

Biskup je najprje pozdravio Dobroga Pastira, kojega slika dominira u svetištu. Izrazio poklon Ocu nebeskomu i Duhu Svetomu koji se s Ocem i Sinom skupa časti i zajedno slavi, na istoj božanskoj razini. Pozdravio je i sv. Jakova, današnjega svečara. Nazočne je biskup potaknuo na čin kajanja. Zbor je pjevao himan Slava Bogu na visini. Sva čitanja od svetoga Jakova apostola. Evanđelje je navijestio don Marinko.

U propovijedi biskup je uzeo primjere iz škole i iz dječačke igre u kojoj se obično ističe vlastita naravna samohvala pojedinih učenika. A tko se hvali, sam se kvari. I tko sam sebe preporučuje samo sramotu na sebe navlači, jednako u natjecanjima, položajima, imenovanjima.

A upravo se to dogodilo nekima u Apostolskom zboru, prema prikazu sv. Evanđelja (Mt 20,20-28; usp. Mk 10,25-35). Dvojica braće, Jakov i Ivan, osobno ili posredstvom majke im Salome, pristupiše k Isusu i javno ga zamoliše, pred drugim apostolima, da im dadne povlaštena mjesta u svome kraljevstvu. Isus ih upita: znaju li što ištu? I dodade: Možete li piti čašu gorčine koju ću ja piti i krstiti se krstom kojim ću se ja krstiti? Oni složno odgovoriše da mogu, a dobro ni ne razumješe o čemu se radi. Isus im ipak odgovori: Čašu ćete piti i krstom se krstiti, tj. podnijet ćete žive muke za Učiteljevo ime, ali tko će biti Gospodinu u slavi s desne a tko s lijeve strane, to nije Isusova nego Očeva kompetencija. To Otac nebeski raspoređuje prema svojoj svetoj volji. Taj je nastup dvojice braće izazvao zavist, srdžbu i prosvjede ostale desetorice apostola, koji pokazaše koliko su nesavršeni, kao i ona prva dvojica. Isus im svima dade pouku: Tko želi među vama biti najveći, neka vam bude poslužitelj. I tko želi među vama biti prvi, neka vam bude sluga, neka vam pere noge! Bila je to Isusova opomena za vječna vremena. Ne može čovjek sam sebe preporučivati. Treba netko drugi da o njemu dadne svjedočanstvo, jamstvo.

U tome te, krizmaniče, najbolje može poučiti Duh Sveti svojim darovima mudrosti i razbora. Mudar je onaj koji danas misli kakve će biti posljedice do godine. Mudar tako radi da se ne kaje u starosti što je radio u mladosti. Mi nemamo uvida u svoj budući život. Ali ako danas griješimo, ne možemo se nadati sutrašnjemu dobru. Ako danas dobro činimo, Bog nas može priznati svojom nagradom ne samo na drugome svijetu nego još i na ovomre. Dobro se samo po sebi isplati. Dobro u sebi nosi nagradu. 

Obred svete krizme tekao je proipisno, na dužnu razmaku. Ponekada tišinu u crkvi prekine poneko pitanje krizmaniku, a najveća ih većina odgovori spremno i ispravno. I dobro učili i dobro homiliju pratili.

Prije misnoga blagoslova župnik je zahvalio Bogu, napose Duhu Svetomu na njegovih sedam darova, i župljanima i suradnicima koji su svojim darom, voljom i vremenom pridonijeli ovomu slavlju sv. krizme  jedinstvenu u životu za sve potvrđenike.

Biskup je zazvao na sve nazočne kao i na obje župe i na sve vjernike blagoslov, po zagovoru sv. Jakova, moleći da Duh Sveti prati sve ovo što su krizmanici danas primili i da to svojom molitvom i svojim radom uspješno razvijaju u životu. I donesu obilan rod.

Poslije sv. Mise zajednička fotografija najprije s djecom, pa s krizmanicima, pa s pjevačkim zborom. Hvala Bogu na njegovu daru.  Hvala župniku i svim župljanima na ovoj odgovorno pripremljenoj krizmenoj svečanosti.

Zajednička fotografija biskupa s najmlađima
Dio župnog zbora s biskupom

( Tekst preuzet s md-tm.ba. )