Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan!

Na blagdan Male Gospe, 8. rujna 2018. u samostanu sv. Franje u Bijelom Polju u kojem djeluju Školske sestre Franjevke Krista Kralja, bilo je veoma svečano. Nakon godine novicijata obukle su svoje redovničko odijelo i položile svoje Prve privremene redovničke zavjete pet novakinja. Na radost cijele naše župne zajednice ističemo da su među njima i dvije naše župljanke: s. Magda Glibić iz župe sv. Marka – Cim i s. Monika Ćorić iz župe sv. Luke – Ilići. Svoje zavjete položile su i s. Arkanđela (Ivona) Jurčević iz župe sv. Mihovila arkanđela – Tomislavgrad, s. Marija Budimir iz župe Bezgrešnog začeća BDM – Posušje, te s. Marija Boban iz župe sv. Petra i Pavla – Mostar. Kao geslo susreta i polaganja zavjeta novozavjetovanice su izabrale Pavlove riječi Rimljanima: Ljubav je Božja razlivena u srcima našim po Duhu Svetom koji nam je dan! (Rim 5,5b)

Svečanu procesiju prema oltaru predvodile su novozavjetovanice obučene u habite koje je dva dana prije blagoslovio generalni vikar hercegovačkih biskupija don Željko Majić. U rukama su nosile upaljene svijeće poput pet mudrih djevica iz Kristova Evanđelja kojima nije nestalo ulja.

Svečanu misu zavjetovanja predvodio je fra Tomislav Pervan, duhovnik sestara, u zajedništvu s don Željkom Majićem, te župnicima iz rodnih župa sestara zavjetovanica i drugim svećenicima. Osim sestara Provincije na sv. Misi i obredu zavjetovanja prisustvovale su i obitelji, rodbina i prijatelji zavjetovanica. Euharistijsko slavlje pratio je sestarski zbor.

Nakon navještaja Evanđelja uslijedio je čin prozivanja sestara novakinja, a potom je predsjedatelj slavlja nazočnima uputio prigodnu homiliju. Poput one dvojice učenika iz Ivanova evanđelja koji se uputiše za Isusom vidjeti gdje Učitelj stanuje i ostadoše s njim, drugovaše s njim onaj dan, i današnje zavjetovanice su tražile i našle. Duboku čovjekovu čežnju za Bogom ispunio je konkretan Božji poziv na susret s njim, susret koji mijenja život. Navodeći Karla Rahnera i njegovo djelo „Što znači ljubiti Isusa“, fra Tomislav je pojasnio što znači susresti Gospodina u životu i koji je smisao zavjeta – dati Bogu najdragocjenije, najljepše…

Nakon izrečene homilije nastavljen je sam obred polaganja zavjeta. S. Arkanđela, s. Marija, s. Magda, s. Monika i s. Marija svoje su Prve zavjete poslušnosti, siromaštva i čistoće na godinu dana položile u ruke provincijske predstojnice s. Zdenke Kozina. Nakon izrečenog obrasca zavjetovanja uslijedila je dodjela znakova zavjetovanja – koprene, trnovog vjenčića i Pravila Družbe.

Prije završnog blagoslova novozavjetovanim sestrama čestitala je prigodnim riječima provincijska predstojnica s. Zdenka Kozina i između ostaloga kazala: „Drage sestre: Arkanđela, Marija, Magda, Monika i Marija, ovo je vaše slavlje u kojem ste javno, pred Crkvom, obećale da će te narednu godinu živjeti u poslušnosti, bez vlasništva i u čistoći. U današnjemu vremenu i kulturi koja svoju sigurnost polaže u materijalna dobra, u prividnost vanjskog izgleda i tjelesnih užitaka, u neobuzdano traženje samoostvarenja i vlastitih projekata vaša se odluka može razumjeti jedino pozivajući se na pokretačku snagu ‘božanskoga nadahnuća’ i obuzetost ljubavlju Božjom razlivenom u srcima po Duhu (Rim5,5b). Stoga ste dobro učinile odabirući upravo ovu misao sv. Pavla kao geslo ove svečanosti i ‘lozinku’ vašega redovničkog opredjeljenja. Drago nam je što ovo slavlje pada u vrijeme pripreme za slavlje 150. obljetnice Družbe i 120. od dolaska prvih sestara u Hercegovinu. Prepoznajući u karizmi Školskih sestara franjevaka vlastiti put vi unosite novu svježinu u život naše Zajednice i Crkve.“

Na kraju misnog slavlja uslijedilo je čestitanje novozavjetovanim sestrama, te zajedničko druženje uz pjesmu i veselje.

Neka Božji blagoslov i zagovor Majke Božje prati svih pet sestara iz naše župe (s. Katarinu Raič, s. Moniu Ljubić, s. Dajanu Dujmović, s. Magdu Glibić i s. Moniku Ćorić) koje je u proteklih pet godina Bog pozvao da ga pobliže slijede u redovničkom životu. Molimo za nova duhovna zvanja da Bog dadne novih svećeničkih i redovničkih sviježih snaga, bilo muških bilo  ženskih, a i za već postojeće svećenike, redovnike i redovnice da ustraju na svome putu, da ne bude raskoraka u onome što su obećali na svome ređenju i zavjetovanju i onoga kako žive, jer: Svećenikom ili redovnicom je lako postati, a dobrim svećenikom ili redovnicom je teško ostati!

Izvor foto: urednik/bljesak.info/školske sestre franjevke mostar (facebook)