Ljubav kroz kontakt u partnerskom odnosu

U nedjelju 3. travnja, poslije večernje svete Mise u 19h, u našoj župi je održana tribina za mlade i bračne parove. O temi „Ljubav kroz kontakt u partnerskom odnosu“ govorila je magistrica psihologije Ivana Nikolić Udovičić.

Ovo je druga po redu tribina ove godine u našoj župi i ako Bog da bit će ih još mnogo…

Za početak nam je predavačica objasnila pojam kontakta u partnerskom odnosu, kako on ne predstavlja samo fizički dodir, nego kako od Ja idemo u Mi i vraćamo se svaki od partnera u svoje Ja.

U braku taj kontakt i odnos treba biti u ljubavi koja je uzajamno davanje i primanje.

Današnji ubrzan tempo života, moderni poslovi i okruženje, čine da smo izmehanizirani i ne možemo, odnosno imamo poteškoća, ostvariti zdrav kontakt u bračnom i partnerskom odnosu. Često nismo ni svjesni toga svoga stanja i kao takvi ne dajemo sebi dovoljno vremena i prilike da se upoznamo, da dopremo do svoje nutrine.

Ivana je dala banalni primjer s kojim se često susreće, a to je taj da ljudi uopće ne znaju kako su. Kad ih upitamo kako su – kažu dobro, a ispod toga dobro je puno toga koje tek čeka da se poradi na tome da bi stvarno bilo dobro.

Svaki pojedinac bi trebao znati razgraničiti posao od privatnog i obiteljskog života kako bi mogao kvalitetno izgraditi odnose sa onima s kojima živi.

Osim toga, bračni partneri trebaju biti otvoreni u svim svojim kanalima za komunikaciju sa supružnikom, te verbalizirati svoja stanja, želje i potrebe.

Ivana je također naglasila kako ne postoji idealan brak kao ni idealni Mi, niti idealni Ja, nego trebamo težiti ka dovoljnom dobru. Da bi to postigli, bračni odnos mora biti horizontalan, a partneri moraju naći zajedničko vrijeme za sebe, barem jedan sat tjedno sami, bez djece.

Također naglašava važnost empatije kako bi vidjeli, čuli i doživjeli svog partnera. Bez potpuno aktivnog angažmana – dovoljno dobrog odnosa nema.

Za kraj smo čuli priču o naranči. U kući je bila samo jedna naranča. Žena je htjela uzeti naranču, a došao je muž rekavši da njemu treba. Nastala je prepirka. Došla je susjeda, porazgovarala s njima, te se uspostavilo da ženi treba kora od naranče za kolač, a muž je htio popiti sok od naranče.

Jedna naranča je bila dovoljna za oboje, ali to nisu uspjeli izverbalizirati!

Iza predavanja su uslijedila pitanja predavačici, te smo u ugodnoj atmosferi priveli susret kraju.

Župnik je najavio još ovakvih predavanja koja će uskoro biti najavljena u župi.

Mir Vam i svako dobro +

(Kristina i Josip Brekalo)