Molitva za jedinstvo kršćana

U petak, 18. siječnja, započinje Molitvena osmina za jedinstvo kršćana, kojom izražavamo svoja nastojanja da svi kršćani budu istinska braća i sestre okupljeni oko Krista Gospodina, kako nas to sv. Pavao potiče:

Trudite se sačuvati jedinstvo Duha svezom mira! Jedno tijelo i jedan Duh – kao što ste i pozvani na jednu nadu svog poziva! Jedan Gospodin! Jedna vjera! Jedan krst! Jedan Bog i Otac sviju, nad svima i po svima i u svima!“ (Ef 4,4-6).

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana redovito se odvija od 18. siječnja do 25. siječnja (na sjevernoj Zemljinoj polutci), još od 1908. godine. Upravo te datume održavanja predložio je o. Paul F. Wattson kako bi obuhvatio razdoblje između blagdana Katedre svetog Petra (koja se ranije u Rimu slavila 18. siječnja, a nakon liturgijske reforme slavi se 22. veljače) te blagdana Obraćenja svetoga Pavla. Ta dva datuma tako imaju i svoja simbolična značenja za ovaj pokret. Prvi datum naznačuje cilj molitve: sve kršćanske zajednice u zajedništvu s apostolskim prvakom sv. Petrom; dok drugi datum ukazuje kako je taj cilj moguće jedino postići temeljitim obraćenjem Kristu – svakog kršćanina u svim kršćanskim zajednicama.

Geslo ovogodišnje osmine za jedinstvo kršćana je: „Teži za samom pravdom“ (Pnz 16,11-20)“. Ovo geslo i molitvene tekstove za jedinstvo kršćana ove godine su pripremili kršćani iz Indonezije.

Indonezija je najveća zemlja u jugoistočnoj Aziji i ima više od 17 000 otoka, 1 340 različitih etničkih skupina te više od 740 lokalnih jezika. Sa svojih 265 milijuna stanovnika od kojih je 86% muslimana, Indonezija ima najveću muslimansku populaciju na svijetu, a tek 10% stanovništva su kršćani različitih tradicija. U svoj različitosti etničke pripadnosti, jezika i religije, Indonežani žive po principu gotong royonga – život u solidarnosti i suradnji. To znači da se zajedništvo živi u svim razinama života: u radu, svečanosti, žalosti… Na žalost taj sklad je narušen u proteklim desetljećima gdje je ekonomski rast stvorio veći jaz između raznih društvenih skupina. I stoga „samo kroz naše jedinstvo u Kristu moći ćemo se boriti protiv nepravde i služiti potrebama žrtava“ (Priručnik za svjetsku Molitvenu osminu 2019. – Teži za samom pravdom).

Stoga smo i mi, kao kršćani, pozvani moliti za našu braću i njihove potrebe ali i za pokret jedinstva!

 

Molitva za jedinstvo kršćana

Isuse Kriste, Gospodine i Spasitelju naš, Ti si obećao ostati s nama zauvijek. Ti pozivaš sve kršćane k sebi da budu dionici Tvoga Tijela i Krvi. Ali naš grijeh nas je podijelio te više ne možemo sudjelovati u Tvojoj Svetoj Euharistiji zajedno. Priznajemo ovaj svoj grijeh i molimo Te, oprosti nam i pomozi nam da služimo putevima pomirenja, u skladu s Tvojom voljom. Zapali naša srca ognjem Duha Svetoga. Daj nam Duha mudrosti i vjere, odvažnosti i strpljivosti, poniznosti i čvrstoće, ljubavi i kajanja, po zagovoru Presvete Bogorodice i svih svetih. Amen.

(Sergej Bulgakov)