Na večernjoj Misi zbor mladih pjevao pjesme iz Taizéa

U nedjelju, 6. listopada, u našoj je župi gostovao je zbor mladih koji je na večernjoj Misi pjevao pjesme koje su nastale u Zajednici iz Taizéa.

Taizé je malo selo u istočnoj Francuskoj u blizini Clunyja, 80-ak kilometara sjeverno od Lyona, u kojemu živi istoimena zajednica redovnika koji se osobito bave radom s mladim hodočasnicima i pomaganju najpotrebitijih. Susreti mladih održavaju se tijekom cijele godine i okupljaju iz tjedna u tjedan desetke tisuća sudionika iz cijeloga svijeta.

Zajednicu je 1940. godine utemeljio blagopokojni brat Roger, a danas je čini oko stotinu redovnika koji dolaze iz različitih zemalja, te se zavjetuju na zajedništvo, celibat, siromaštvo te život u jednostavnosti. Zavjet siromaštva shvaćaju vrlo ozbiljno, te žive i uzdržavaju se isključivo od svoga rada, ne primajući nikakve darove ili donacije. Okosnicu njihova života čine molitva, rad i gostoprimstvo. Osim susreta koji se održavaju u  Taizéu, svake godine organizira se europski susret u jednom od velikih gradova, na kojemu se okupi od 40 do 80 tisuća sudionika. Braća iz Taizéa redovito naglašavaju da ne žele stvoriti pokret oko sebe, nego potaknuti mlade da budu angažirani vjernici u svojim sredinama i župama.

Pojedinci i skupine iz Mostara i Hercegovine sudjeluju na taizeovskim susretima već više od 30 godina, pa se ove godine javila ideja snimanja CD-a s pjesmama iz Taizéa, što je uspješno ostvareno. Na Misi u našoj župi pjevane su upravo te pjesme, u hrvatskom prijevodu, te jedna pjesma na latinskom jeziku.