Naši mladi na SHKM u Vukovaru

U Đakovačko – osječkoj nadbiskupiji 29. i 30. travnja 2017. održan je 10. jubilarni susret Hrvatske katoličke mladeži (SHKM) u gradu Vukovaru, pod geslom Krist, nada naša. Među 30 tisuća mladih iz različitih biskupija, bilo je i iz naše župe 46 mladih predvođeni đakonom vlč. don Marinom Krešićem.

Prvoga dana susreta, u subotu 29. travnja, program se odvijao u različitim župama Đakovačko – osječke nadbiskupije. Naša župa zajedno sa župom sv. Ante Padovanskog iz Šuice, sv. Blaža iz Gradnića, te župom Gospe od Pojišana iz Splita bila je  smještena u župi sv. Leopolda Mandića u Osijeku, gdje su nas srdačno dočekali mladi župe zajedno sa župnikom don Ivicom Rebićem. Nakon župnikova pozdrava, mladi su upućeni u obitelji kod kojih su bili smješteni. U popodnevnim satima uslijedio je duhovno – molitveni program u župnoj crkvi kojega su animirali mladi volonteri ujedinjeni s gostima. Program je započeo procesijom s moćima sv. Leopolda. U procesiji su sudjelovali župnik domaćin zajedno s đakonom don Marinom, gradničkim župnikom fra Nikolom Rosančićem, te kapucinom fra Miljenkom Vrabecom, župnikom iz župe Gospe od Pojišana. Nakon predstavljanja župa uslijedilo je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom. Pjevanje su animirali mladi sudionici. Nakon duhovno – molitvenog programa, uslijedio je zabavni program pred crkvom kojeg je pripremio HKUD Leopold. Zajedno s njima učili smo plesati narodna slavonska kola. Predvečer smo otišli  do Mjesnog odbora „Cvjetno“ gdje su domaćini pripremili tradicionalni slavonski čobanac. Slijedio je povratak obiteljima, a neki su iskoristili slobodno vrijeme za obilazak grada.

U ranim jutarnjim satima, u nedjelju 30. travnja, krenuli smo prema Memorijalnom groblju u Vukovaru, gdje smo odali počast žrtvama i sudionicima minulog rata. Molitvu je predvodio đakovačko – osječki nadbiskup msgr. Đuro Hranić. U procesiji smo se uputili prema mjestu održavanja euharistijskog slavlja. Dok smo prolazili vukovarskim ulicama, mnogi Vukovarci su izlazili iz svojih domova i pozdravljali nas. Na posebno uređenom prostoru kod dvorca Eltz,  započeo je središnji događaj jubilarnoga 10. Susreta hrvatske katoličke mladeži – euharistijsko slavlje koje je predvodio nadbiskup Hranić. U koncelebraciji je sudjelovao velik broj biskupa i svećenika iz različitih krajeva.

“Kako li je divno Božji Duh potaknuo poslanje naše Crkve i danas, ‘od sva četiri vjetra’ ovdje u Vukovaru sabrao je ‘Crkvu mladih’ – na deseti Susret hrvatske katoličke mladeži! Draga mladosti! Tko da ne osjeti radost! Tko da je, u snazi Kristove nazočnosti, danas s vama ne podijeli! Dobro nam došli u Đakovačko-osječku nadbiskupiju – u Slavoniju, Baranju i Gornji Srijem! Uime cijele naše nadbiskupije, uime svih vjernika, svake naše obitelji, i naših starih i bolesnih, u ime svećenika, redovnika i redovnica, uime nadbiskupa u miru Marina, uime svih Vukovaraca, te sasvim osobito u ime svih mladih naše nadbiskupije: Dobro došli u grad Vukovar, rekao je nadbiskup Hranić, pozdravljajući mlade iz svih (nad)biskupija u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, iz Vojvodine i hrvatske dijaspore diljem Europe, kao i skupinu mladih Poljaka iz župe Miklušovic Krakovske nadbiskupije.

Na početku Mise mladima se obratio i apostolski nuncij D’Errico koji je izrazio radost zbog nazočnosti na ovome važnom nacionalnom susretu katoličke mladeži. Istakao je kako Sveti Otac prati molitvom ovo slavlje, te je prenio njegove pozdrave svim sudionicima.

U svojoj propovijedi nadbiskup je govorio o Kristovoj nadi. Poručio je: „I ovaj grad Vukovar u kojem smo danas okupljeni pruža nam snažnu pouku. Ovdje smo na osobit način kao narod iskusili da Bog svojih ne ostavlja, da u životu ne smijemo gledati samo na ljudske mogućnosti i granice, već da nam je računati i na Boga. Kad se dogodio slom i kad je potpuno iscrpljeni Vukovar pao, kad su čitavu Hrvatsku zahvatili tuga, razočaranje i dodatni strah, čitava je Hrvatska tada bila ‘moliteljica’ – po crkvama, na ulicama i trgovima. Od Krista nam je tada dolazila nada i davala nam snagu”. i mi draga mladosti, želimo danas iz Vukovara svom narodu i cijelome svijetu – vašim roditeljima i vršnjacima, našim hrvatskim političarima koji su ovih dana suočeni s ozbiljnim pitanjima, izazovima i tjeskobama, poslati poruku nade i ohrabrenja koja izvire iz Božje ljubavi i dobrote objavljene u Isusu Kristu. On je sigurno sidro naše stabilnosti, našega opstanka, On je nada naša”.

Predstavnici različitih biskupija sudjelovali su u misnim čitanjima, molitvi vjernika, te prinosu darova. Mladi naše biskupije kao prinos  prinijeli su med.

Na završetku Misnoga slavlja biskup Želimir Puljić, predsjednik biskupske konferencije Hrvatske  najavio je sljedeći susret koji će se 2020. godine održati u Zagrebu. Mladi iz zagrebačke nadbiskupije preuzeli su križ mladih od mladih iz Đakovačko – osječke nadbiskupije.

Nakon misnog slavlja mladi su se uputili prema središtu grada, gdje je bio priređen raznovrsni program. Tri autobusne linije besplatno su vozile u Borovo naselje, Memorijalni centar Domovinskoga rata te na Memorijalno groblje, Muzej Vučedol, Ovčaru i Vodotoranj.

U večernjim satima na mjestu održavanja euharistijskog slavlja upriličen je koncert na kojem su nastupili Miroslav Škoro, Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Alan Hržica, Božja pobjeda, te slavonska skupina Opća opasnost.

Na povratku u Mostar svratili smo u Žepče u KŠC don Bosco kod salezijanaca gdje nas je dočekao ravnatelj don Milan Ivančević  i don Marinko Ivanković, rodom iz naše župe. Ravnatelj nas je proveo kroz KŠC  i pokazao vrijednosti njihovog rada sa djecom i mladima. Poučio nas je kako svi trebaju imati priliku za obrazovanje, bez obzira na nacionalnost, boju kože, imovinsko stanje.

S velikim doživljajima, životnim pričama te novim poznanstvima sretno smo se vratili u Mostar.

Od srca zahvaljujemo svima koji su na bilo koji način sudjelovali u organizaciji ovog putovanja: obiteljima koje su nas radosno dočekale i primile u svoj dom, župniku župe sv. Leopolda Mandića u Osijeku, don Ivici Rebiću koji je neumorno pripremao župu za naš dolazak, te mladima koji su animirali cijelokupni program. Također zahvala ide i vozaču koji nas je sretno  odvezao i vratio! Sve bilo Bogu na slavu i nama na spasenje duše! (M.G.)

Izvor foto: Urednik/Župa sv. Leopolda Mandića (facebook)