Župne obavijesti

Prikaži stranicu

ŽUPNE OBAVIJESTI

                      ( 17. listopada 2021. , 29. nedjelja kroz godinu )

 • Večernje svete mise radnim danima su u 18 sati, jutarnje ostaju u 7,30.
 • Nedjeljne svete mise od rujna su   su u 9, 11 i 18 sati. 
 • Dana 18. listopada u 18 sati proslavit ćemo patrona naše župe sv. Luku. Svetu misu  predslavit će će don Ljubo Planinć, župnik Župe sv. Ilije proroka iz Stoca. Nakon te Mise bit će okrjepa u dvorani za župljane. Molimo vrijedne župljanke i župljane da, kao i proteklih godina, u skladu sa svojim mogućnostima,  donesu malo meze, kiflica, bureka, pite, kolača…da se družimo i ne gubimo tradiciju…
 • Sljedeća nedjelja je Misijska nedjelja. Sva milostinja koja se prikupi sljedeće nedjelje ide za misije.
 • U četvrtak nakon Mise je pobožnost Klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu.
 • Svi smo ponosni na ljepotu naše župne crkve, Božjeg doma. No da bi naša crkva ostala čista potrebno ju je redovito čistiti. Zato pozivamo one koji žele, mogu i hoće,  postanite dio skupine marljivih koji održavaju čistim ovaj predivan Isusov dom! Posvjedočite svoju vjeru i pridonesite zajedništvu župe svojim konkretnim radnim doprinosom i usput steknite nova poznanstva i prijateljstva ili produbite postojeća. Pozivamo sve koji su u mogućnosti i koji bih htjeli čistiti crkvu da se odazovu večeras nakon večernje Mise na dogovor oko čišćenja i organiziranja skupina.
 • Poštovani i dragi župljani, Bogu smo zahvalni što ste zajedno s bivšim župnikom don Ivanom Perićem uspjeli sagraditi ovako velebnu crkvu, župnu kuću i pastoralni centar jer u suhom smo kada je vani kiša, u toplom kada je zima, u svježem kada je ljeto. Djeca na vjeronauku imaju dvorane, župnik i kapelan imaju smještaj. No ostalo je još novčanih dugova koje trebamo otplatiti za ono što se izgradilo i uradilo. A kako bi dalje nešto mogli u budućnosti raditi (npr. parking) trebamo najprije vratiti dug za ovo što se napravilo. Nakon prošlotjednog sastanka sa župnim vijećem odlučili smo od mjeseca studenog nastaviti  akciju da svaka obitelj daje 20 KM mjesečno u sljedećih godinu dana. Vi znate osobe – povjerenike koji su zaduženi za vaše ulice te se možete njima javiti ili će oni vama. No, ukoliko želite možete svoj doprinos dati u župnom uredu ili preko bankovnog računa župe kojeg ćemo objaviti u sljedećem broju župnog lista. Također mi ćemo se potruditi tražiti pomoć od dobročinitelja izvan BiH kako bismo otplatili ove dugove što je moguće prije. Jedan čovjek sam ne može, no zajedno možemo mnogo toga. Najiskrenije se zahvaljujemo svima vama. I Bog neka vas nagradi za svako vaše dobro djelo koje učinite.
 • Mjesec listopad je Gospin mjesec. Započeli smo s listopadskom pobožnosti tj. molimo  Krunicu pola sata prije svake večernje Mise. Molim sve vjeroučenike da se odazovu i dolaze na molitvu Krunice. Prilika za svetu ispovijed je pola sata prije svake svete mise. 
 • Ministranti – Drago nam je kada vidimo naše ministrante na misama no također bi nam bilo drago da ih vidimo i radimo s njima na njihovim ministrantskim sastancima subotom u 11 sati. Zato svi oni koji žele biti ministranti trebaju dolaziti i na ministrantske sastanke.
 • Svi vi odrasli koji znate pjevati dobro ste došli i priključite se velikom Mješovitom zboru  Dobri Pastir. Uključite se jer tko pjeva dvostruko moli. Probe su petkom u 19 sati.
  • Raspored vjeronauka započeli smo  s vjeronaukom. Raspored vjeronauka ostaje isti kao i prošle godine, osim za krizmanike:

                          Petkom:

      7., 8. i 9. razred u 9 ili 15 sati 

      5. i 6. razred u 10 ili 16 sati 

      1. i 2. razred u 11 ili 17 sati  

                       Subotom:

     3. razred u 9 sati 

     4. razred u 11 sati ( prvopričesnici )

      1. razred srednje škole u 16 sati ( krizmanici ) 

 •  Probe zborova – veliki zbor Krista Dobrog Pastira ima svoje probe petkom u 19 sati. Svi vi odrasli koji znate pjevati dobro ste došli. Uključite se jer tko pjeva dvostruko moli. 
 • Mali zbor ima probe subotom u 10 sati. 

 • Sastanak onih koji žele instrukcije sviranja gitare i bubnjeva je u subotu u 13 sati. 
 • Klanjanje – U četvrtak nakon Mise je pobožnost Klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu.
 • Poziv vjeroučiteljima – Pozivam sve vjeroučitelje koji žive na području župe Cim i Ilići na sastanak u ponedjeljak u 19 i 30.
 • Ako se netko od djece želi pretplatiti za Mak, neka se javi u župni ured
 • Pozivamo  zainteresiranu za liturgijsko čitanje i ministriranje neka se jave u župni ured.  

OPREZ PRILIKOM VOŽNJE PUTOVIMA DO CRKVE Put prema crkvi iz smjera Konzuma  veoma je uzak, stoga molimo sve vozače tim putem vozite izuzetno oprezno!                                                                                                             

 • Mise za svoje pokojne nastojte upisati 2-3 mjeseca ranije. 
 • Nastojte izmiriti svoje obveze za crkveni tisak.   
 • Četvrtkom nakon svete mise je klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.   
 • U župnom uredu možete nabaviti različite suvenire, rukotvorine osoba s poteškoćama u razvoju. 
 • U župnom uredu također možete nabaviti samoljepljive naljepnice s likom ribe koja je simbol prvih kršćana. Cijena naljepnice je 5 KM, a prihod je namijenjen izgradnji našeg Župnog pastoralnog centra. 
 • Kako rekosmo na župnim oglasima, i ovdje podsjećamo, župna dvorana stoji na raspolaganju svima koji žele rodbinu i prijatelje nakon sv. Mise za pokojne (i slično) pozvati na šalicu kave i “čašicu” razgovora.                            
 
 
PARKIRANJE…

Molimo vas da nedjeljom malo bolje obratite pozornost na parkiranje  te ukoliko je crkveni parking popunjen i morate vozilo ostaviti na putu do crkve, neka bude tako parkirano da se može komotno i nesmetano dalje prometovati. Hvala!

MISE GODIŠNJICE:

Pozivamo vas da termin za svete Mise “godišnjice” za svoje pokojne rezervirate barem dva mjeseca unaprijed. Hvala!!!

OBAVIJEST IZ ODBORA DJEVOJAČKOG GROBLJA KOD SV. ANTE 

U proteklih 9 mjeseci, od ukupno 600 ukopnika – članova groblja: 315 članova je u potpunosti izmirilo svoje obaveze, 90 članova je djelomično izmirilo svoje obaveze, a 195 članova nije niti pokušalo ostvariti kontakt sa odborom niti započeti plaćanje na bilo koji način.

Odbor groblja svakodnevno dobiva pozive od vlasnika zemljišta jer je rok otplate bio u 5. mjesecu 2017. godine, a u zadnjih mjesec ipo dana nije skupljeno niti približno dovoljno sredstava da bi se izvršila transakcija na račun zemljišta.

Ukoliko se ne skupe sredstva u što kraćem vremenu, po zakonu nam vlasnik može blokirati zemljište čime se ne mogu vršiti nikakvi radovi, niti se zemljište može koristiti u bilo koju svrhu.

Mole se svi članovi – ukopnici da savjesno pristupe izmirenju svojih obaveza kako bi odbor groblja mogao nastaviti dalji rad na projektu parking prostora.

Uplata se može izvršiti:

 1. jednokratno ili u ratama do 5 mjeseci.
 2. kod članova odbora.
 3. kod Unicredit banke na:
  • Žiro račun:3381302247416675
  • Primatelj je: UGČ Djevojačko groblje Cim Mostar
  • Svrha doznake: Uplata za uređenje parking prostora
  • Adresa udruge: UGČ Djevojačko groblje III Cimske bojne b.b. Mostar
 • Ukoliko se uplata izvrši preko banke, jednu kopiju uplatnice poslati na adresu udruge ili osobno donijeti u prostorije mjesne zajednice Cim Mostar kod Kubata.

Mole se članovi – ukopnici u Djevojačkom groblju kod sv. Ante Cim – Mostar da uredno izmiruju svoje članske obaveze, a oni koji nemaju članske knjižice potrebno se javiti odboru groblja radi preuzimanja i popunjavanja članske prijave na osnovu koje se izdaje članska knjižica i vrši upis u registar članstva. Članovi odbora bit će na raspolaganju:

 1. U domu mjesne zajednice Cim kod Kubata, svake srijede od 18 do 20 sati
 2. Iza svete mise
 3. Za dodatne informacije možete se javiti na jedan od brojeva:
  • 063-608-942 / 063- 318-773 Mirko Knežević
 • 063-447-366 Zdravko Marić Genta

Odbor groblja

 

TEČAJEVI  PRIPRAVE ZA SAKRAMENTALNI BRAK

                     u hercegovačkim središtima i Imotskom za 2020. godinu                                                                            

Mjesec MOSTAR Petar i Pavao MOSTAR Katedrala HUMAC ŠIROKI BRIG TOMISLAV GRAD POSUŠJE DEKANATI Stolački  i Čapljinski IMOTSKI
Siječanj   7.  –  10.   10., 11. i 12.   21. – 24.              
Veljača     24. – 28. 17. – 20. 3. – 7.       17. – 22. Čapljina: 28. i 29.  
Ožujak 9.  –  13.         Čapljina: 1. 14. -15. + 21.-22.    28. – 29. 
Travanj     27. –   – 17.    
Svibanj 11.  – 15. 15., 16. i 17. – 1. ; 25. – 29. 11. – 14.       23.-24. +30. -31.
Lipanj              1. – 5.   6. i 7.
Srpanj                
Kolovoz   24. – 28.          
Rujan 1.  –  4. 4., 5. i  6.   21. – 24. 14. – 18.        14. – 18.  
Listopad         10.-11.+ 17. -18.               24. – 25.
Studeni 9.  – 13. 6., 7. i 8. 9. – 13. 16. – 19.    
Prosinac              

Ovdje su upisana sva hercegovačka središta koja imaju raspored Tečaja za cijelu godinu. Dodali smo Imotski (fra Jakov Udovičić, 021 841 791)  kao najbliže središte izvan Hercegovine (Župni ured D. Vinjani, 21260 Imotski). Satnica početka  predavanja ustaljena u Tomislavgradu, na Humcu, na Širokom Brigu i na Posušju uvijek je u 18 sati, a u Imotskom, kao i u Mostaru u Katedrali i u Samostanu u 19 sati. Stolački dekanat svaki tečaj mijenja mjesto održavanja, a svake večeri imaju po dva predavanja i započinju u 19 sati. Prijedlog je da sudionici na Tečaju, za troškove Tečaja, dadnu svoj doprinos u vrijednosti jedne (1) misne nakane (20 KM), u Imotskom 100 kuna.