Otac Ante Gabrić – oličenje Kristove žrtve

Tko je bio otac Ante Gabrić? Otac Ante bio je oličenje Kristove žrtve i misionarskoga puta koji ga je vodio sve do Indije među bengalskim tigrovima i močvarnim zmijama. Među zemljom sa stotinu različitosti i vjerovanja otac Ante, hrvatski je sin otpočeo misiju pripovijedanja, spaljen tropskim suncem i poplavljen mnogobrojnim monsunima.

Otac je Ante Gabrić rođen 28. veljače 1915. godine u Metkoviću, kao osmo dijete od četiriju kćeri i pet sinova što su ih imali i odgajali Petar i Katarina Gabrić. U Metkoviću je završio osnovnu školu i dva razreda građanske škole prije nego što se odlučio za Isusovačko sjemenište u Travniku gdje je konačno primljen 1926. godine. Maturu je položio 1933. godine i primljen je u isusovački novicijat. Daljnje školovanje nastavlja u Zagrebi gdje nakon dvije godine filozofsko-teološkoga studija izgovara čuvene isusovačke redovničke zavjete.

Svoje je konačno da misijskom pozivu odlučio kada je vidio misionare iz Indije koji su držali predavanje i koji su na njega ostavili jako dubok dojam. U srcu je znao da je to ono za čim je sanjao, ići u misiju neotkrivenoga područja prašuma i divljih zvijeri. To je se obistinilo u zoru 10. listopada 1938. godine kada otac Ante, ukrcavši se na parobrod u metkovskoj luci, kreće put daleke Indije. Godinu dana studiozno uči jezike, prvo engleski pa tek onda bengalski jezik. U misiji Bošonti, 1943. godine, zaređen je za svećenika. Posvećuje se misionarskom radu s hindusima, muslimanima, sikijevcima i malobrojnim katolicima. Gradi im lokalne nastambe od trstike i močvarnoga tla, organizira rižinu banku za siromašne da bi ih oslobodio od lihvara. Za udovice hindusa gradi dom, a djecu smješta u sirotišta. Gradi crkve, dovodi vodu u nepristupačna naselja praveći kanale. Kad su državne vlasti vidjele što sve otac Ante radi, pomagali su koliko su mogli novčanim sredstvima. Otac je Ante znao, proseći od malo građe, stvoriti nastambu i obitavalište. U srcu je prašume stvorio naselja, bolnice za siromašne i beskućnike.

Usko je surađivao sa sv. Majkom Terezijom i bio joj je duhovni otac. Osnovao je postaju ‘Maria Polli’ u Boshontiju s humanitarnim ustanovama. Osnovna škola u Kumrokhaliu i dandanas nosi ime ‘Otac Ante Gabrić’ po njemu. Za života je pokrstio i obratio tisuće ljudi. Zauvijek je sklopio oči uronivši u Gospodinu 20. listopada 1988. u Kalkuti, a pokopan je po vlastitoj želji u misijskoj postaji ‘Maria Polli’ koju je sam pomoću tamošnjih žitelja izgradio. Na sprovodu je prisustvovalo 20 000 ljudi, hindusa, muslimana, katolika, sikijevaca, animista i džainista. Po vlastitoj želji pokopan je sa šakom neretvanske zemlje iz Metkovića i s bočicom Jadranskoga mora.

Izvor: prvi.tv