Plakala je cijela Hercegovina

Dana, 11. studenog, Mostar obilježava 24. godišnjicu od zločina i ubojstva djevojčica Antonije Sesar i Danijele Vidović. Neprijateljska granata koja je pala kod mostarske Katedrale na taj dan 1994. godine odnijela je živote ove dvije djevojčice koje su samo željele taj dan biti na satu vjeronauka.

– U godini 1994., u mjesecu studenome, na spomendan svetoga Martina biskupa, teška je granata pala s donje strane čvrstoga prolaza između katedrale i župnoga ureda. Dječaci, koji su se igrali s gornje strane prolaza, ostali su svi na životu, a djevojčice koje su se bile sklonile u predvorje kripte i ponavljale vjeronaučno gradivo VIII. razreda bile su pogođene gelerima: dvije od njih na smrt, a osam drugih ranjene teže ili lakše. Župnik don Tomislav Majić i drugi svećenici iz katedrale pribrali su se i pružali pomoć ranjenima i rasplakanima. Antonija Sesar i Danijela Vidović preminule su te večeri – navode se u tekstu sa Facebook stranici Katedrale.

Sva bezumnost i strahoda rata iskazana je u ovome slučaju, a nikada pred sud nisu izvedeni oni koji su ispalili smrtonosnu granatu i ubili ovu djecu.

Žrtva Antonije i Danijele niti nakon skoro četvrt stoljeća nije zaboravljena, a očekivanja su kako će ove dvije djevojčice u Mostaru dobiti svoju ulicu u budućnosti. Nekoliko puta se spominjala ta mogućnost, ali do sada se taj plan nije ostvario. – Već godinama je nemoguće realizirati tu ideju jer Mostar nema Gradsko vijeće. Čim se uspostavi Gradsko vijeće u Mostaru krenut ćemo sa inicijativom da jedna ulica nosi imena Antonije i Danijele kako bi im odali počast za žrtvu koju su podnijele, ali i kako ne bi zaboravili kakve su strahote rata i da slučajno nekada u budućnosti ne pomislimo kako rat može biti rješenje za bilo koji problem – zaključili su naši sugovornici.

Povodom 10. obljetnice pogibije Antonije Sesar i Danijele Vidović na vjeronauku u kripti mostarske katedrale, pod nakladništvom Crkve na kamenu, 2004. godine knjigu Antonija i Danijela priredio je don Davor Berezovski kao spomen na dvije mostarske mučenice čija je nevina krv mostarsku katedralu poškropila.

Sveta misa danas će biti prikazana u mostarskoj Katedrali u 18 sati za ove dvije djevojčice. Brojni vjernici će još jednom odati počast Antoniji i Danijeli, zapaliti svijeće pored spomen ploče koja se nalazi na mjestu gdje su stradale. Svijetlost svijeća je simbol i podsjetnik kako se ljudski život može ugasiti, ali i da postoji život nakon ovoga života. Mostarska katedrala je tijekom rata često je bila meta neprijateljskih granata, doživjela brojna razaranja, ali zločin nad Antonijom i Danijelom je rana koja je još živa i koja teško zacjeljuje.

Izvor: urednik/poskok.info