Pobudnica pape Franje upućena mladima

Na svetkovinu navještenja Gospodinova – Blagovijest, papa Franjo je potpisao post-sinodalnu pobudnicu “Christus vivit” (“Krist živi”). Ova pobudnica plod je rada Biskupske sinode otvorene 3. listopada 2018. na temu “Mladi, vjera i razlučivanje zvanja”. Stoga je ova pobudnica i upućena mladima ali i “cijelom narodu Božjem”. Brojni sinodalni sudionici na čelu s papom Franjom pobudnicom poručuju: “Krist je živ i on želi da i ti budeš živ! On je u tebi, on je s tobom i on te nikada ne napušta.” (Christus vivit 1-2)

Isus Krist, rođen od Djevice Marije, proživio je svoje djetinjstvo ali je također svoj “duh ispustio” (Mt 27,50) na križu kao mlad čovjek s nešto više od trideset godina. Iako evanđelja ne donose gotovo ništa iz Isusova djetinjstva i ranijeg života. Moguće je izdvojiti pojedine trenutke prije početka javnog djelovanje: Dvanaestogodišnji Isus u Hramu, Krštenje Isusovo na Jordanu, odlazak u pustinju gdje biva iskušavan.

To znači da je Isus odrastao i prolazio kroz život poput nas, da bi iskusio ljudskost ali i da bi nam dao savršen primjer ljudskog života. “Isus ne poučava (mlade) ljude iz daljine ili negdje sa izvana nego kroz svoju mladost; mladost koju dijeli s tobom. Zbog toga je važno za vas, da proučavate mladog Isusa kakav je opisan u Evanđeljima, jer je on zaista jedan od vas i dijeli velik broj značajki s vašim mladim srcima” (Christus vivit 31)

Istoimena pobudnica objavljena je 2. travnja 2019. (pobudnica je za sada dostupna samo na “velikim” jezicima na službenoj internet stranici Svete Stolice )