Pomozimo Ani Riti da zapleše

Postoje situacije u kojima se najbolje vidi koliko smo uistinu dio istog tijela, mističnog tijela Kristovog koje je Crkva. To su situacije u kojima netko od nas treba pomoć sviju.

Kad pomislimo na veselo razigrano dijete, uglavnom pred očima imamo dijete koje skakuće i trči. Danas vas želim upoznati s jednom posebnom djevojčicom. Razigrana je i vesela, ali nećete je vidjeti kako trči i skakuće. Vidjet ćete veselje koje pleše u njenim očima i razigrani osmijeh. I ona bi rado plesala, ali ne može. Štoviše, ona se ne može osloniti na svoje noge. Trogodišnja Ana Rita boluje od teške bolesti koja joj ne dopušta da svoju razigranost i veselje pretoči u pokrete i ples.

Pitala sam Aninu majku kako su otkrili da nešto nije u redu i kada je postavljena dijagnoza?

„Ana nam nije prvo dijete pa sam već u njenim prvim mjesecima primijetila da nešto nije u redu. Nije se mogla ni malo na noge osloniti. Kad je imala sedam mjeseci, otišli smo pedijatru. Onda su krenuli pregledi, pretrage, fizijatrija, vježbe… Ali stanje je bilo lošije.”

Nakon cijele serije pretraga i terapija upućeni su u Zagreb na Rebro jer nije bilo pomaka na bolje. Dapače, stanje je bilo sve gore. Na Rebru su dobili dijagnozu: spinalna mišićna atrofija. Rijetka je to genetska bolest koja pogađa mišiće tijela te onemogućuje kretanje. Međutim, pogođena su i pluća što dovodi do toga da djeca oboljela od tipa 1 već prije prvog rođendana završe respiratoru.

Kod Ane Rite nije bilo tako i njeni roditelji na to gledaju kao na osobitu Božju milost.

„Kad smo čuli dijagnozu, mislili smo da će nam se svijet srušiti. Ali Bog da snagu. Rekli smo: mi imamo dječaka koji nas također treba, uživajmo s našom djecom maksimalno. Jer danas ljudi proživljavaju i gore stvari, a mi smo dobili priliku da se družimo s našom princezom. Djeca s tipom jedan završe na aparatima već do prve godine, mi smo dobili više vremena,” ispričala mi je mama Marija Goluža Puljić.

Kad Majka zagovara za majku

Mama i Ana Rita su uskoro krenule na bolesničko hodočašće u Lurd. Tko može bolje razumjeti majku koja trpi zbog boli svog djeteta nego Majka Božja, Ona koja je stajala podno križa gledajući kako joj Sin umire u teškim mukama. Krist je umro iz ljubavi prema svakom čovjeku, da bi nas izbavio od smrti.

Anina majka osnažena ljubavlju Isusa i majke Marije nije mislila samo na sebe i svoje dijete. „Molili smo Gospu da se pronađe lijek da se spase sva djeca, a ne samo naša cura. I eto, 6 mjeseci nakon Lurda, na Božić 2016., saznali smo predivnu vijest: lijek spinraza je odobren u Americi! Imamo priliku spasiti našu princezu od respiratora. I hoćemo. Bog je s nama! Daje nam snagu i čuva svoju malu prijateljicu,” s vjerom nastavlja Marija.

Tu nastupamo ti i ja. Lijek je preskup za Anine roditelje. Ma preskup je i za svu njihovu rodbinu i prijatelje. Samo jedna injekcija košta 100 000 eura, a godišnje ih treba barem pet. Budimo jedno u Kristu! Ana Rita nije samo dijete svojih roditelja, ona je dijete svakog od nas, dijete majke Crkve. Preskočimo neku kavu, novi komad odjeće, iskoristimo onu desetinu. Ana Rita će vam biti zahvalna. I jednog dana otplesat će i za tebe jedan ples.

Ani Riti iz Hrvatske možete pomoći uplatom na račun mame Marije:
Marija Puljić
BA393381302863281218
SWIFT:UNCRBA22
Uplate iz BiH idu na račun male Ane:
Ana Puljić
Rotimlja bb
88368 Stolac
BiH
Transakcijski broj: 3389102546562917
Poziv na broj: 40540543001

K.M.

Izvor: Žena vrsna