PRAIZVEDBA POEME O VUKOVARU

U subotu 16. studenoga 2019. nakon večernje svete mise u našoj župnoj crkvi Krista Dobrog Pastira Poema o Vukovaru doživjela je svoju praizvedbu. Riječ je o glazbenom djelu maestra don Dragana Filipovića kojeg su izveli Akademski zbor Pro musica, orkestar Ad hoc iz Mostara, solisti Monija Jarak i Hrvoje Merdžo, a sve pod ravnanjem Roberta Homena iz Zagreba.

U izjavi za Bljesak don Dragan je rekao kako je želja za stvaranjem djela o Vukovaru dugo tinjala u njemu jer se želio na neki način odužiti Vukovaru za žrtvu koju je podnio. Samo djelo nastajalo je kroz 5 mjeseci. U glazbeno ruho zaodjenuo je tekstove velikih hrvatskih pjesnika Silvija Strahimira Kranjčevića i Antuna Gustava Matoša, T.M. Bilosnića, M. Suntešića te molitveno-liturgijske tekstove.

Velik broj slušatelja mogao je kroz riječi i glazbu osjetiti dio patnje, muke i agonije koju su proživljavali branitelji i civili Vukovara. Naravno, to nije ni približno onome što se događalo u teškim trenutcima od 25. kolovoza do 18. studenoga 1991. u Gradu Heroju, ali mi možemo cijeniti, poštovati, ljubiti i nikada ne zaboraviti. Oni su utkali u temelje mira i slobode najvrjednije što su imali, svoje živote, a mi svojim življenjem trebamo pokazati da smo vrijedni te žrtve.