Prije 40 godina Karol Wojtyla izabran za papu

Na današnji dan , 16. listopada 1978., Kardinalska konklava izabrala je Karola Wojtylu za papu, podsjetili su mnogi mediji. Uzeo je ime Ivan Pavao II., a prve riječi koje je uputio vjernicima na Trgu sv. Petra bile su:” Hvaljen Isus, evo kardinali pozvali papu iz daleke zemlje. Ne znam hoću li se dobro izraziti na vašem, našem talijanskom jeziku. Ako pogriješim, ispravite me.”

Ovim riječima, koje odišu jednostavnošću i poniznošću, osvojio je srca vjernika, ne samo na Trgu sv. Petra, nego i diljem svijeta. Bio je 264. izabrani papa u povijesti Crkve i prvi papa ne-Talijan od 1522. godine. Rušio je različite predrasude u 27 godina svoga pontifikata. Njegove riječi:” Ne bojte se! Otvorite, štoviše, širom otvorite vrata Kristu!” pratile su ga na njegovom životnom putu. Nikad nije dozvoljavao strahu zapriječiti put ljubavi i dobru. Bio je jedan od najmlađih papa novijeg doba, a i jedan od najhrabrijih. Prvi je papa koji je na tiskovnim konferencijama odgovarao na pitanja novinara, prvi posjetio džamiju, sinagogu i luteransku crkvu. Kada je riječ o međunarodnim putovanjima, posjetio je 900 gradova, prešao 1650900 km. Proglasio je 1318 osoba bhlaženima i 478 svetima. U službenim audijencijama primio je 1350 političara. Nijedan prethodni papa nije čitao bez naočala i prvi je papa koji je nosio sat na ruci. Prvi je sudjelovao i na rock koncertu. Bio je strastveni sportaš, volio je skijanje, kajak, plivanje i planinarenje. Govorio je 7 stranih jezika (engleski, francuski, talijanski, njemački, španjolski i ruski), a poznavao četiri (litavski, ukrajinski, mađarski i češki). Prvi je papa koji je napisao pismo djeci. Zalagao se za mir i međureligijski dijalog. Osmislio je sintagmu kultura života. U njoj se ogleda poštivanje prirode i ljudskoga života, što se i vidi iz njegovih riječi:” Kultura života znači poštivanje prirode i zaštite Božjeg djela stvaranja. Na poseban način znači poštivanje ljudskoga života od prvoga trenutka začeća do prirodne smrti.”

Crkva u hrvatskom narodu s radošću se sjeća njegovih posjeta, tri puta u Hrvatskoj i dva u Bosni i Hercegovini. Obradovao nas je svojim dolascima u trenutcima kada nam je trebalo ohrabrenje kao Crkvi i kao narodu.

Papa Ivan Pavao II. umro je 2. travnja 2005. u Vatikanu. Posljednja njegova riječ bila je :”Amen!” Papa Benedikt XVI. proglasio ga je blaženim 1. svibnja 2011., a papa Franjo samo tri godine kasnije, 27. travnja 2014. svetim. Spomendan sv. pape Ivana Pavla II. je 22. listopada.