Župni projekt klimatizacije župne crkve

Donosimo u cijelosti župnikovo pismo župljanima povodom župnoga projekta klimatizacije crkve Krista Dobrog Pastira:

 

Župni ured sv. Luke i sv. Marka

Ilići – Cim,  Bare bb – M o s t a r

Tel 063/316-178 (ivanperic71@gmail.com)

 

Mostar, 14. veljače 2019.                                          

 

Dragi župljani!

Ovo pismo koje će vam uručiti predstavnik dijela vaše ulice (član Župnoga pastoralnog vijeća) mogli bi nazvati pismom namjere ili djelom dobre volje. Naime, već sam prije tjedan dana u župnim oglasima najavio ono o čemu ovdje ukratko govorim.

         Ponajprije bih vas zamolio da popunite obiteljski formular koji nam je potreban radi urednog vođenja župne kartoteke, a na temelju tog formulara izdajemo različite potvrde (za kumstva i sl.) kada to zatražite u župnom uredu. Popunjene formulare predajte također predstavniku svoje ulice ili osobno donesite u župni ured, svejedno!

         Drugo, problem grijanja (sad, zimi) i hlađenja (ljeti) u crkvi postaje sve veći. Odlučili smo rješavati ga sustavom klimatizacije na vodu iz bušotine koja je upravo jučer završena. Naime, dovoljna količina vode uz crkvu nađena je na 90. metru dubine. Sad slijedi kompletna instalacija uređaja u kotlovnici. Projekt košta oko 90 tis. KM.

         Sve do sad što je urađeno u župi (župna crkva i ostalo) građeno je uglavnom uz pomoć naših dobročinitelja iz inozemstva. Tomu je nažalost došao kraj i okrenuti smo sami sebi. Ali mi to možemo ako ima dobre volje i kap ljubavi prema Isusovoj Crkvi i svojoj župi! Naime, ovim pismom vas molimo da se priključite akciji mjesečnog darivanja za Crkvu od 20 KM. Prvih osam mjeseci bi tako mogli otplatiti račun klimatizacije (grijanja i hlađenja crkve) jednostavnom matematikom: 600 obitelji x 20 KM mjesečno = 12 tis. KM, x 8 mjeseci = 96 tis. KM. Ukoliko bilo tko ne želi ili ne može, shvatit ću jedno i drugo. Naravno da dobivanje bilo kakve potvrde ili dokumenta u župnom uredu nećemo vezati uz spomenuti projekt. Sve po savjesti!

         Vi ćete se dogovoriti sa svojim predstavnikom ulice (koji će imati vaš telefon), hoćete li vi do njega jednom mjesečno navratiti ili će on kraj vas, svejedno.

         Na ovakav ili sličan način mogli smo odavno završiti i spomenuti projekt, i Pastoralni centar za sve susrete: vjeronaučne, različitih duhovnih seminara, tribina za mlade i odrasle, proba za sve zborove i liturgijske skupine, i svako drugo radosno i duhu korisno druženje. Ali, za sve treba dozreti vrijeme, pa tako i za ovaj moj dopis vama, za koji se nadam da će biti krajnje dobronamjerno pročitan i prihvaćen.

         Želeći vam obilje Božjega blagoslova,

srdačno vas pozdravljam,

don Ivan Perić, župnik.