Proslava Divinog Dana na Kedžari 2017.

Svakog ljeta, točnije na prvu nedjelju poslije Petrova, tisuće hodočasnika iz Rame, Hercegovine, Bosne, Hrvatske i svijeta hodočaste na grob Dive Grabovčeve na lokalitetu Kedžara, na Vran planini. Tako je bilo i ove godine u nedjelju 2. srpnja. Dio hodočasnika, a posebno mladi, pješači do ovoga mjesta kako bi obavili svoje zavjete i sudjelovali u slavlju Svete Mise.

U organizaciji župe sv. Ilije proroka Doljani, program obilježavanja Divina dana započeo je u subotu 1. srpnja Misom uočnicom koju je u 18 sati na Kedžari predvodio i pod njom propovijedao fra Andrija Jozić, ramski gvardijan.

Na sam dan proslave, središnjem euharistijskom slavlju u 11 sati prethodile su pučke pobožnosti – obavljanje zavjeta, u molitvi obilazak Divinog groba i spomen kipa. Isto tako vjernici odnosno hodočasnici imali su priliku i za sv. ispovijed.

Prije početka Svete mise tekst Poruke Dive Grabovčeve u ramskoj narodnoj nošnji izrekla je djevojka Daria Pavlović.

U nazočnosti nekoliko tisuća hodočasnika kako iz ramskog kraja tako i drugih dijelova BiH, RH i Hrvata katolika iz dijaspore, svečano euharistijsko slavlje u 11 sati predslavio je fra Mijo Džolan, bivši provinijal.

Riječi dobrodošlice i zahvale okupljenim vjernicima izrekao je mjesni župnik fra Ivan Pervan. Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uljepšao je zbor iz Mostara sačinjen od župnog zbora „Dobri Pastir“ iz župa Cim-Ilići, „Paulus“ iz župe Rotimlja te zbora mladih „Pro musica“  pod ravnanjem maestra don Dragana Filipovića.

Na proslavi su također sudjelovali i konjanici pristigli iz Goranaca kod Mostara.

Poslije svečanoga euharistijskog slavlja uslijedila je čašica razgovora za starije te narodno veselje okupljenih hodočasnika.

Izvor foto: Urednik/Rama-Prozor.Info