Proslava sv. Luke 2018.

U četvrtak, 18. listopada 2018. u župnoj crkvi Dobroga Pastira svečanom svetom Misom proslavljena je svetkovina sv. Luke Evanđelista, zaštitnika župe u Ilićima. Misno slavlje predvodio je mjesni biskup msgr. Ratko Perić, a u koncelebraciji je bilo deset svećenika: don Mihovil Zrno i don Bariša Čarapina, umirovljeni svećenici u svećeničkom domu, don Ivo Šutalo, župnik župe Rođenja BDM u Trebinju, don Ivan Bijakšić, župni vikar u župi Presvetoga Trojstva – Blagaj, Buna, don Marin Krešić, župni vikar u župi sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek u Gradini, don Mladen Šutalo, župnik župe sv. Ivana ap. i ev. u Mostaru, don Luka Pavlović, katedralni župnik u Mostaru, don Božo Goluža, glavni urednik Crkve na kamenu, don Pero Miličević, biskupov tajnik, te fra Bože Milić, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru. Vjernici Ilića i Cima, ali i drugih mostarskih župa ispunili su župnu crkvu i pobožno sudjelovali na molitvi krunice, a zatim na misnome slavlju. Osobitu notu svečanosti dali su udruženi župni zbor „Dobri Pastir“ i zbor „Paulus“ iz župe sv. Petra i Pavla iz Rotimlje uz pratnju tamburaškoga orkestra pod ravnanjem Davora Kožula.
Misna čitanja čitali su vjeroučitelji i aktivni članovi župe, a evanđelje je navijestio domaći sin don Marin Krešić. Biskup je govoreći o sv. Luki istaknuo veličinu riječi koje su nam ostale nakon njega, koje je zapisao u svome evanđelju. Sveti je Luka prozvan “Evanđelist milosrđa”. Dante Alighieri ga opisuje kao “scriba mansuetudinis Christi”. Za njega je sv. Luka zapisničar Kristove blagosti, Kristove dobrote i nježnosti. U svojim prispodobama kao što su prispodoba o dobrome Samarijancu, izgubljenoj ovci, izgubljenoj drahmi, milosrdnom ocu, Luka nam je pokušao dati upute za duhovni rast i naviještanje Radosne vijesti drugim ljudima. Kao piscu bilo mu je važno istaknuti ljepotu susreta s Kristom i radost Radosne vijesti, a njegovi izvori bili su susreti s učenicima i ženama koje su slijedile Isusa.
Na kraju svete Mise sve je prisutne pozdravio župnik don Ivan Perić, zahvalio na dolasku, pomoći u organizaciji slavlja te pozvao na druženje u župnu dvoranu koja je u izgradnji.
Uoči proslave sv. Luke u župi je bila i duhovna trodnevnica, od 15. do 17. listopada, sa svetom Misom u 18 sati, te klanjanjem pred Presvetim Oltarskim Sakramentom s prigodnom meditacijom nakon svetih Misa. Prvu večer trodnevnice u ponedjeljak, 15. listopada, svetu Misu predvodio je i propovijedao don Dragan Filipović, župni vikar u župi sv. Franje u Čapljini. Propovijednik je na osobit našin istakao svetost sv. Luke pozvao sve ljude da budu sveti po uzoru na zaštitnika župe. Liturgijsko pjevanje animirao je župni zbor župe Čapljina.
Drugu večer trodnevnice u utorak, 16. listopada, svetu Misu predvodio je domaći sin župe don Marin Krešić koji je na službi župnoga vikara u župi sv. Ivana Krstitelja – Glavosjek u Gradini. Don Marin se u svojoj propovijedi bazirao na poniznost kao jednu od važnik odlika koja bi trebala krasiti svakoga čovjeka, osobito katolika. U koncelebraciji druge večeri trodnevnice sudjelovao je don Marko Šutalo, župnik župe Jablanica i predstojnik Teološko – katehetskog instituta u Mostaru, te don Pero Miličević, biskupov tajnik  koji je predvodio sv. Misu uočnicu sv. Luki treće večeri trodnevnice. Don Pero je u svojoj propovijedi istakao žrtvu kao važnu polaznicu koja vodi preko poniznosti do svetosti. Liturgijsko pjevanje druge večeri animirao je župni zbor “Dobri Pastir”, a treću večer župni VIS “Providenza”.

Izvor: urednik/Crkva na kamenu

Izvor foto: urednik/Crkva na kamenu/Andrija Golemac (facebook)