Proslava sv. Marka 2018.

U srijedu, 25. travnja 2018. svečano smo proslavili svetkovinu sv. Marka Evanđelista, zaštitnika župe u Cimu. Za ovaj veliki dan vjernici su se duhovno pripremili trodnevnicom koja je započela 22. travnja,  na dan titulara župne crkve, Nedjelju Krista Dobrog Pastira. Prvu večer trodnevnice sv. Misu u 18 sati je predvodio i propovijedao maestro don Dragan Filipović, župni vikar u župi sv. Franje u Čapljini. U koncelebraciji je sudjelovao don Ante – Tonćo Komadina, ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija. Budući je Nedjelja Dobroga Pastira na osobit način dan kada molimo za duhovna zvanja, don Dragan je u svojoj propovijedi naglasio kako je prvotno rasadište duhovnih zvanja obitelj kao i župa, te pozvao da molimo za duhovna zvanja u našem narodu. Sv. Misu svojim pjevanjam animirali su članovi klape Neretva iz Čapljine.

Drugu večer trodnevnice misno slavlje predvodio je fra Robert Kiš, župnik župe sv. Josipa Radnika u Izbičnu. U svojoj propovijedi propovijednik se bazirao na sv. Pismo, te zorno prikazao kako trebamo slijediti Krista koji je Vrata kojih se trebamo držati i  kroz koja uvijek trebamo prolaziti u životu.

Treće večeri trodnevnice u goste su nam stigli gosti iz župe Gradina posvećenoj sv. Ivanu Krstitelju – Glavosijeku. Sv. Misu je predvodio i propovijed uputio domaći sin župe Cim, mladomisnik don Marin Krešić, koji je u službi župnog vikara u župi Gradina. S don Marinom je stigao i mješoviti župni zbor Gradina, koji su svojim pjevanjem uzveličali misno slavlje. U svojoj propovijedi don Marin je istakao kako smo svo pozvani na svetost te pozvao da budemo Isusovi nasljedovatelji kao što je bio i sv. Marko.

Svečanu sv. Misu na Markovdan predvodio je don Gordan Božić, župnik župe sv. Josipa Radnika iz Domanovića. Uz župnika don Ivana Perića u koncelebraciji su sudjelovala petorica svećenika: umirovljeni svećenik don Bariša Čarapina, katedralni župnik don Luka Pavlović, župnik župe sv. Petra i Pavla u Mostaru fra Bože Milić, te dvojica domaćih sinova župe Cim don Ante Komadina i don Marin Krešić. U svojoj propovijedi okupljenim vjernicima don Gordan je poručio da svojim životom budu navjestitelji Evanđelja koji će u djelo provoditi Isusove riječi koje je zapisao sv. Marko, te da mu se mole za zagovor da im pomogne u njihovoj navjestiteljskoj službi kako bi pod njegovom zaštitom hrabro išli naprijed. Misno slavlje prigodnim pjesmama animirao je udruženi župni zbor Dobri Pastir i zbor Paulus iz župe Rotimlja pod ravnanjem prof. Marine Bazina i uz orguljsku pratnju gđe Silvije Carabet.

Na završetku misnoga slavlja župnik don Ivan zahvalio je svima na sudjelovanju u proslavi sv. Marka, na osobit način svećenicima propovijednicima, te pozvao sve nazočne da ostanu i nakon svete Mise u zajedništvu na platou ispred crkve gdje je upriličena mala zakuska uz pjesmu i veselje. (M.G.)