Razmišljanja o “koroni”

Poštovani biskupi,

Obraćam vam se radi sve većeg medijskog napada na župnike koji služe mise s ljudima koji dođu u crkve. Tako imamo vijest da je policija uredovala u okolici Osijeka jer je u crkvi na Cvjetnicu bilo 30 ljudi (!!!), a u okolici Splita policija opet uredovala radi vjernika koji su na poziv župnika došli na misu. Biskupi šute! Biskupi su prihvatili da “svoj proizvod” smatraju niškorisnim u vrijeme pandemije. Drugi se bore da svoje proizvode prezentiraju jako važnim i da radi epidemije ne može stati život.

Biskupi su se složili s Vladom da crkva nema važan “proizvod” koji bi bio koristan u vrijeme epidemije. Molitva, ispovijed, misa, pričest, krštenje,…nije vrijedno spomena! Istovremeno tržnice su radile i sada se opet otvaraju uz mjere opreza. Sabor koji ima preko 150 zastupnika zasjeda uz mjere opreza. Trgovina od 200 m2 pušta samo kupce , do 15 kupaca, bez blagajnica, skladištara, mesara,…A policija tjera 30 vjernika iz crkve koja je veća od svih tih trgovina. U trgovinama svi diraju proizvode i veća je opasnost od zaraze jer dnevno kroz nju prođe na stotine kupaca. U crkvu dođe manje i jednom ili dva puta dnevno radnim danom.

Biskupi su olako odustali od svojega “proizvoda” kojeg nude narodu. Kako ćete poslije govoriti da je taj “proizvod” važan kad ste olako odustali od živoga Krista u euharistiji. Kako ćete govoriti da je ispovijed važna kad ste je uskratili i za najveći kršćanski blagdan? Niste mogli osigurati distancu dva čovjeka u crkvi? Odustali ste od podjele bolesničkog pomazanja, pričesti…niste mogli osigurati distancu u crkvi? Ako već ne možete osigurati da se u crkvi održi 5 misa po barem 15 do 20 ljudi?Kako ćete poslije tumačiti da je važno doći pred živog Krista u crkvu, na euharistiju, kako???

Zar su važniji tržnica, toalet papir, građevinski materijal,..od euharistije, pričesti, ispovijedi, krštenja…? A što ako epidemija bude potrajala mjesecima? Zar će roditelji ostati bez krštenja svoje rođene djece? Mladi bez vjenčanja? Umirući bez ispovijedi i bolesničkog pomazanja? Bez ispovijedi?

Pokazali ste, dragi oci biskupi da se više brinete za građevine, tornjeve crkava i katedrale nego za živu CRKVU! Kao da ste zaboravili da je živa Crkva puno važnija nego mrtva građevina! Ako sami ne cijenite svoj “proizvod”, kako mislite da će to ozbiljno cijeniti mediji, političari? Hoćete li imati na savjesti sve one koji umiru bez ispovijedi, pričesti, bolesničkog pomazanja? Nije svugdje tako! U Brazilu su sve crkve otvorene odredbom brazilskog predsjednika da je vjerska utjeha i molitva važna i u vrijeme ugroze i pandemije. U Americi mediji su obavijestili da su masovno služene mise za Cvjetnicu.

Vaše priopćenje o ukidanju misa bilo je birokratski hladno, kao da su vam pisali političari, bez imalo duha vjere. Svećenici dođoše u situaciju da skrivaju blagoslovljenu vodu u crkvama, da prisiljavaju u savjest vjernike da moraju uzeti Krista na ruku ili ga neće dobiti. A po trgovinama svi svojim rukama po stotinu puta prevrću proizvode, jabuke, kruške, salatu,…i to nije problem. Tu je novac, biznis! A vi ste se, dragi biskupi, jedva dočekali da se odreknete “svoga proizvoda”: euharistije, ispovijedi, krštenja, pričesti…A zašto? Radi ovoga zemaljskog života? ” Onaj tko želi sačuvati svoj život, izgubit će ga, a onaj tko izgubi život poradi mene…” To ste zaboravili?

Ne može vas opravdati naputak Pape jer mnogi su u mjesnim crkvama postupali sukladno svojim prosudbama. Neka vam se Svemogući Bog smiluje što ste ovaj zemaljski život stavili na veću cijenu i značaj od spasa duše i duhovne utjehe! Misa preko TV ekrana ne može vas osloboditi odgovornosti jer tako možemo nastaviti i dalje i nisu nam potrebne crkve jer ste pokazali da tako uistinu i vjerujete i da svima nama fali žive vjere u Svemogućega Boga nazočnog u euharistiji.

Autor: svećenik, majka, otac, mladić, djevojka,…nije bitno!