S Božjim blagoslovom u novu školsku i vjeronaučnu godinu!

Sve što u životu radimo treba biti popraćeno Božjim blagoslovom ukoliko želimo da nam rad bude plodonosan. U ponedjeljak 7. rujna 2020. započela je nova školska i vjeronaučna godina. Kako bismo što bolje i sigurnije plovili kroz ovo, poprilično nesigurno i neobično vrijeme školovanja i čvrsto se nosili s izazovima koji su pred nama, trebaju nam duhovno ohrabrenje i snaga.

Upravo s tom namjerom i sviješću da bez Boga ništa ne može iznjedriti na dobro, u našoj župnoj crkvi, u subotu 12. rujna 2020. u 11 sati, slavljena je sveta misa za blagoslov đaka, nastavnika, ali i školskih torbi koje su sa sobom donijeli. Pola sata prije mise svi su imali prigodu za svetu ispovijed.

Svetu misu predslavio je naš novi kapelan don Antonio Krešić, koji se našim župljanima službeno predstavio u nedjelju, 6. rujna 2020. na svetoj misi u 10 sati. Propovijed koju je uputio školarcima obilovala je savjetima, uputama kako biti što kvalitetniji i odgovorniji učenik. Na samom početku je naglasio važnost Boga i molitve u svakodnevnim aktivnostima:”… da nas pomaže i vodi Njegova ruka. Zato Crkva blagoslivlja svaki početak, zaziva Duha Svetoga da nas prati do svršetka. Učinite to vi i danas: počnite s Bogom na početku još jedne godine učenja.”

Treba ozbiljno shvatiti i školske obveze i Crkvu jer djeca odrastaju, a hoće li biti odgovorni i savjesni članovi naše zajednice, ovisi upravo o onome što smo im mi pružili i kako smo ih vodili kroz to vrijeme sazrijevanja. Zato je velika odgovornost u svemu ovome i na roditeljima, nastavnicima i vjeroučiteljima.

Učite”, naglasio je don Antonio, “ tko ne uči, griješi protiv Boga. Lijenost je jedan od najvećih izvora grijeha. Škola je priprava za život, za ono što vas čeka u budućnosti.” Zato, svaki put kad vam se ne da učiti, kad izbjegavate nastavu ili pisanje zadaća, zapitajte se kako se Isus u svom djetinjstvu odnosio prema svojim obvezama i je li bio poslušan svojim roditeljima. (op.a.)

Naravno, ne smije se zanemariti Božja škola:” U školi učite za život, a u Božjoj školi učite za vječnost. Prvo je važno, ali ovo drugo je beskrajno važno.” Mnogo je knjiga napisao čovjek kako bi naše orazovanje i stečeno znanje bilo što bolje i kvalitetnije, ali jedna je koja nas uči pobožnom, moralnom, savršenom životu, knjiga čiji je autor sam Bog, a to je Biblija. Ona nam treba postati svakodnevna suputnica.

Nakon poučnih riječi, svi sudionici svete mise pristupili su Stolu Gospodnjem kako bi se osnažili Tijelom Kristovim. Sveto misno slavlje svojim su instrumentima i glasovima uzveličali naši školarci organizirani u rock band.

Okrijepljeni pričešću i ohrabreni poučnim riječima naši učenici, njihovi roditelji i nastavnici mogu se bezbrižno suočiti s izazovima koje donosi nova školska godina, a oni nisu mali.

Bilo nam svima blagoslovljeno i sretno!