Sjećanje na papu Ivana Pavla II.

Malo je koja osoba zračila tolikom karizmom i svetošću poput blagopokojnoga pape Ivana Pavla II.

Papa Ivan Pavao II. bio je jedan od najvećih državnika i poglavara Rimokatoličke crkve ikada. Njegov je dugogodišnji pontifikat obilježen mnoštvom događaja, dalekosežnih putovanja i borbom s mnogobrojnim bolestima. Prvi je Papa koji nije bio Talijan nakon gotovo 4. stoljeća.

Osobitost djelovanja Karola Wojtyle ogleda se u ekumenizmu, duhovnome jedinstvu, potrebi Katoličke Crkve da se približi drugim i drugačijim religijama i s njima uspostavi produktivan dijalog. Prvi je Papa koji je rehabilitirao Galilea Galileija, uspostavio dijalog sa Židovima i tražio oprost, bivao u sinagogama, džamijama i svim drugim vjerskim ustanovama.

U mladosti se bavio sportskim aktivnostima, veslanjem, mačevanjem, nogometom. Bio je dobar vratar, od milja su ga zvali Lolek.

Sveti Ivan Pavao II. rodio je se 18. svibnja 1920. godine u Wadowicama. Njegov je otac bio poručnik u vojsci, a majka učiteljica. Zajedno su imali troje djece, sinove Karola i Edmunda i kćer Olgu.

Kada je malome Karolu bilo svega osam godina umire mu majka, a tri godine poslije stariji brat Edmund. Sestru Olgu također nikad nije poznavao jer je umrla prije njegova rođenja.

Popularni Lolek već u gimnaziji biva aktivan na crkvenome planu, biva predsjednikom mjesnoga ogranka katoličke organizacije zvane Marijina legija. Utvrđivao je se mali Lolek u vjerskome znanju, čitao Bibliju, pohađao svakodnevno svetu misu.

Na književno-kazališnom je planu još bio očitiji, u kazališnim je predstavama odlično glumio, redao izvrsne glumačke uloge. Posebno je cijenio planinarstvo, osvajao vrhove planina, a biciklizam mu nije bio nimalo stran.

Nakon maturiranja s odličnim uspjehom 1938. s ocem seli u Krakow. Tu je se prvi put zaposlio kao pomoćni kuhar na gradilištu jedne ceste. To je bilo doba dvoumljenja glede njegova konačnoga poziva. Tri su solucije mučile maloga Karola: glumački zanat, studij filozofije ili svećenički poziv.

Nakon očeve smrti 1942. godine, mladi Karol intenzivno razmišlja o studiju teologije. Prije toga, da bi se prehranio, radio je kao kamenorezac i nakratko kao fizički radnik u tvornici kemikalija. Dvije godine razmišlja biti svećenikom.

Diplomiravši 1. studenoga 1946. godine biskup ga zaređuje za svećenika i nakon toga odlazi u Rim na daljnji studij gdje doktorira na temu: Pitanje vjere kod svetog Ivana od Križa.

Vraća se u rodnu Poljsku 1948. godine gdje dobiva župu u selu Niegowice. Bivao je kapelanom crkve sv. Florijana u Krakowu, a na Katoličkom sveučilištu u Lublinu predaje etiku.

Vlastitu je kršćansku narav očitovao u teologiji tijela, kada piše poznatu knjigu Ljubav i odgovornost. To je privuklo tadašnjega papu Pavla VI., koji je pripremao i dorađivao poznatu encikliku Humanae Vitae, gdje je sadržaj enciklike bio iz nekih dijelova spomenute knjige.

Karijera svećenika Karola Wojtyle ide stjrelovitom brzinom, 1958. godine postaje krakowskim biskupom, a pet ga godina kasnije papa Pavao VI. proglašava nadbiskupom. Kao najmlađi član u Kardinalskom zboru dobiva kardinalski šešir 1967. godine.

Živeći skromnim i jednostavnim životom, Karol Wojtyla dane provodi u molitvi i razmatranjima. Pritom se sa svojim vjernicima intenzivno druži i pohodi planine.

Kardinalski zbor ili Kardinalska konklava izabrali su papu Karola Wojtylu 16. listopada 1978. godine. Želeći naglasiti kontinuitet svojih prethodnika uzima ime Ivan Pavao II. Svoju je prvu misu imao 22. listopada 1978. godin,e bodreći vjernike Kristovim proročkim riječima: Ne bojte se!

S tehnološkim je dostignućima modernoga vremena papa Ivan Pavao II. bio otvoren, blagoslivljao je medije i društvene mreže. Naučavao je solidarnost, socijalnu jednakost i postao glasnikom siromašnih.

Proglasio je 1338 blaženika i 482 novih svetaca u Katoličkoj Crkvi. Molio je za oprost za strahote učinjene u ime Katoličke Crkve, davao oproste mnogobrojnim grešnicima.

Preuzevši pontifikat pape Rimokatolička je se Crkva udvostručila brojem vjernika s tadašnjih 760 000 000 na milijardu i pol vjernika. Vidno bolestan, zadnje dane života provodi u patnji ,okružen najbližim suradnicima i vjernicima. Papa Ivan Pavao II. blago je u Gospodinu preminuo 2. travnja 2005. godine u 21:37 h.

I dandanas se papa Ivan Pavao II. smatra jednim od najvećih poglavara Rimokatoličke Crkve. Svetim je proglašen 24. travnja 2014., a Crkva mu spomendan slavi 22. listopada svake godine.