Spomen na branitelje i civile koji su (bili) ukopani u Liska parku

HKZ Troplet je ovih dana, kada se sjećamo svojih pokojnih, molimo za njih i u njihov spomen palimo svijeće, odao počast poginulim braniteljima Mostara i civilima koji su bili ili su još uvijek ukopani u mostarskome Liska parku.

Povijesne činjenice potvrđuju da je Predsjedništvo BiH povjerilo ratnu obranu Mostara Hrvatskome vijeću obrane kao jedinoj organiziranoj snazi koja se mogla suprotstaviti srpsko-crnogorskoj agresiji. Odluku je potpisao tadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Alija Izetbegović. HVO je izvršilo postavljenu zadaću i obranilo Mostar, a zatim nizom akcija, pod zajedničkim nazivom “Lipanjske zore”, oslobodilo lijevu obalu Neretve i odbacilo agresorske snage.

U postrojbama HVO-a su se u to vrijeme borili rame uz rame Hrvati i Bošnjaci (tada Muslimani), ali i ostali građani Mostara, pripadnici drugih naroda, zajedno ginuli i zajedno sahranjivani. Kako su neka groblja bila nedostupna, poginuli su, među ostalim, pokapani i u Liska park, u sadašnjoj Ulici kneza Mihovila Viševića Humskoga.

Nakon rata gradsko vijeće donijelo je odluku da se grobovi izmjeste, a Liskinu parku vrati prvobitna namjena. Ostatci velike većine poginulih Hrvata su preneseni na groblja, a Bošnjaci to (uglavnom) nisu učinili. Umjesto toga, grobovi su prošireni, betonirani i podignuti su trajni spomenici. Tako sada Liska park izgleda kao muslimansko groblje sa samo nekoliko nemuslimanskih grobova. Zato se kod neupućenih promatrača stječe krivi dojam koji se u nekim krugovima koristi za još jedan povijesni falsifikat. Kao, eto vidi se da su žrtve u obrani Mostara bili samo Bošnjaci (Muslimani), a Mostar obranila ARBiH, koja u stvari u to vrijeme nije ni postojala, čak ni kao pojam.

Iz trajnoga poštovanja prema svim žrtvama u obrani Mostara, ali i insistirajući na povijesnoj istini, članovi HKZ Troplet su u ovom parku upalili svijeće i pomolili se za spas njihovih duša.

( Preuzeto s Troplet.ba )