Stjepan Krst: SVAKE GODINE SVE VIŠE VJERNIKA

U nekim hercegovačkim mjestima – Konjic, Ružići, Roško Polje – slavi se župni zaštitnik sv. Ivan Krstitelj. Jedna je od tih župa i Stjepan Krst, osnovana 8. veljače 1974. Tako mlada župa, a u svojoj mladosti toliko mnogo propatila. Osobito u ovom posljednjem ratu raseljena, mučeničkom krvlju natopljena ali nije ni najmanje zaboravljena ni od crkvenih predstavnika ni od svojih vjernika. Ova naime župa svake godine na osobito način oživi na proslavu svoga Patrona, sv. Ivana Krstitelja, na uočnicu i na samu svetkovinu, 24. lipnja. Tako bijaše i ove godine. Velik broj vjernika – neki procjenjuju da ih je više od 1000 – svakako više nego li prošlih godina, okupio se na uočnicu svetkovine sv. Ivana Krstitelja kod župne crkve na Stjepan Krstu. Župni upravitelj don Damjan Raguž, župnik susjedne Rotimlje, ove je godine pozvao biskupa Ratka da predvodi Misno slavlje. S njim u koncelebraciji, osim župnoga upravitelja, bili su: don Ivo Šutalo, trebinjski župnik i biskupski vikar za Trebinjsku biskupiju; don Rajko Marković, stolački župnik i dekan; don Ivan Štironja, župnik iz Studenaca i ravnatelj biskupijskoga svetišta Srca Isusova; don Mile Vidić, župnik Prenja i domaći sin ove župe; don Stipe Gale, župnik Aladinića; don Ivan Marčić, župni vikar Svetoga Mateja iz Mostara; te tajnik don Pero.

Nesigurno vrijeme, koje više sliči na veljaču nego na lipanj, ovih se dana spustilo na Hercegovinu, ali na Ivanjdan pretvorilo se u sunčanu ali prohladnu vedrinu. Biskup i svećenici u procesiji izlaze iz crkve prema vanjskomu oltaru u vrhu dvorišta, odakle su pošli sudionici procesije oko crkve noseći glavu Krstiteljeva kipa koji je ostao, doduše oštećen, nakon stradanja i rušenja stare crkve 1992. godine. Litanije sv. Ivana Krstitelja pjevao je vlč. Marčić, a župni zbor mladih iz Stoca predvodio zazive. Ujedno je ovaj zbor pratio pjesmom Misno slavlje.

Na početku sv. Mise don Damjan je pozdravio nazočne, osobito hodočasnike koji su pješice stigli sv. Ivanu na Stjepan Krst.

Čitanja su preuzeli ministranti i sjemeništarac Stjepan. Evanđelje je navijestio dekan don Rajko.

Biskup u svojoj propovijedi govori o svečaru Ivanu, kako je „ruka Božja“ bila s njime kroza život, koji nije prešao ni 35. godinu. Od čudesna začeća, od Elizabete inače nerotkinje u mladosti, a rotkinje u starosti, koja je bila bliže sedamdesetoj nego šezdesetoj, i od oca Zaharije, starozavjetnoga svećenika. Od početka svoga života, kaže Sveto Pismo, Ivan je usmjeren na Isusa i druge usmjeravao na Isusa.  Pri susretu dviju majki, Marije i Elizabete, Ivan je zaigrao od radosti u utrobi svoje majke – već mu je bio šesti mjesec. Po općoj predaji, ovdje se dogodilo Ivanovo očišćenje od istočnoga grijeha. Svi se naime začinjemo i rađamo s istočnim grijehom, a Ivan je začet ali nije rođen s praiskonskom ljagom. Zato mu i slavimo rođenje na ovaj svijet. Koliko je velik prorok i svetac, vidi se i po tome što mu Crkva slavi dan rođenja, ali i dan smrti, odnosno Glavosjek, 29. kolovoza.

Ivan je od rodnoga grada Ain Karima, pa u pustinji gdje je boravio i svojom riječju obraćao i jordanskom vodom krštavao razne slojeve slušatelja, krstio je i Isusa, sve do Kafarnauma u kojem je opomenuo Heroda Antipu da ne smije imati žene brata svoga, i do zloglasna zatvora Maheronta, slijedio Božji put. Kuda sjena ruke Božje, tuda i Ivan. Ivan nas poziva da ne radimo “na svoju ruku”, nego da se držimo Božje volje i Božjega puta.

Na svršetku sv. Mise don Ivo Šutalo predstavio je nedavno izišlu knjigu župnika don Damjana „Rastimo u Duhu“, koji je zahvalio Bogu na ovome svečanom blagdanu i svima koji su došli proslaviti svetoga Patrona ove župe.

Prije završna blagoslova predslavitelj Misnoga slavlja izmolio je molitvu sv. Ivanu Krstitelju za djecu i za bolesnike. A nakon Mise župnik je počastio uzvanike u župnoj kući a brojni su vjernici ostali na domjenku u crkvenom dvorištu.

Izvor: www.md-tm.ba

Izvor foto: urednik/www.md-tm.ba