Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini

Uoči treće korizmene nedjelje (od 13. do 19. ožujka 2017.), a osobito na samu treću nedjelju, odlukom hrvatskih biskupa održava se Tjedan solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini.

Tijekom tjedna u svim župama diljem Hrvatske zajedno će se moli, te prikupljati milodari za pomoć najugroženijim stanovnicima BiH. Odlukom svojih biskupa akciji se pridružuju i vjernici u Bosni i Hercegovini, čime se očituje zajedništvo u obje naše domovine, ali i zajedništva svih naših sunarodnjaka raseljenih po cijelom svijetu.  Akcija se obilježava ove godine po jedanaesti put. Ovogodišnji slogan akcije je “Moliti, raditi, rasti zajedno”.

U akciju se može uključiti:

  • pozivom na donacijski telefon 060 9010 (cijena po pozivu 6,25 kn, PDV uključen);
  • uplatom na žiro račun Hrvatskog Caritasa, IBAN: HR05 23400091100080340, poziv na br. 101;
  • on-line donacijom na stranici Hrvatskog Caritasa.

Za uplate iz inozemstva: IBAN: HR1123600001101621994; SWIFT(BIC) ZABAHR2X; Zagrebačka banka d.d. Zagreb, Paromlinska 2, broj poslovnice: Trg bana Jelačića 012101. Novčani dar može se dati i u župi.

Središnje euharistijsko slavlje Tjedna solidarnosti i zajedništva s Crkvom i ljudima u Bosni i Hercegovini je na 3. korizmenu nedjelju 19. ožujka 2017. u crkvi Krista Dobrog Pastira u Cimu, koja je župna crkva župâ sv. Marka ev. u Cimu i sv. Luke ev. u Ilićima, s početkom u 10 sati. Misu će izravno prenositi Hrvatska televizija, a predslavit će je mjesni biskup msgr. Ratko Perić. Svoju pastirsku riječ u propovijedi uputit će varaždinski biskup Josip Mrzljak, predsjednik Hrvatskog Caritasa.

U koncelebraciji će sudjelovati i msgr. Fabijan Svalina, ravnatelj Hrvatskoga Caritasa, msgr. Tomo Knežević, ravnatelj Caritasa BiH, msgr. Mile Aničić, ravnatelj Caritasa Banja Luka, don Mirko Šimić, ravnatelj Caritasa vrhbosanske nadbiskupije, don Ante Komadina, ravnatelj Caritasa hercegovačkih biskupija, don Ivan Perić, župnik župâ domaćina, te đakon don Marin Krešić.

Svetu Misu svojim pjevanjem će uveličati udruženi  mješoviti župni zborovi iz župâ Rotimlja, Čapljina, Sv. Marka – Cim i Sv. Luke – Ilići uz pratnju sinfonijskog orkestra. Povodom ovog Euharistijskog slavlja Misu je komponirao mo. don Dragan Filipović, pod čijom će dirigentskom palicom biti pjevači i orkestar.