Tko progleda srcem, mijenja svijet

Popularna duhovna glazba u Hrvatskoj u subotu 11. svibnja pisala je svoju povijest. Nakon svojega polustoljetnog rasta, zahvaljujući organizaciji Laudato televizije, doživjela je krunu. Veličanstvenu! Ispunjenu Bogom, radošću, tišinom, pjesmom, molitvom, plesom! U najvećoj dvorani u Hrvatskoj zagrebačkoj Areni održan je troipolsatni koncert za povijest, najveći koncert popularne duhovne glazbe u Hrvatskoj „Progledaj srcem“ na kojem je, Bogu u slavu, pjevalo 18 i pol tisuća ljudi. Bila je to vrhunska glazbena predstava, raskošne produkcije, ali i prava duhovna obnova kojom su okupljeni svjedočili kako kršćani u ljubavi i miru Boga slave zajedno.

Iz mraka, uz upaljene bljeskalice na mobitelima u cijeloj dvorani, koncert je započeo pjesmom molitvom „Duše Sveti, mi Te trebamo“. Uslijedilo je: „Gospode, ja tako trebam Tebe svakog trena, zaštiti me, opravdaj me,  kako Te trebam.“ Zatim su „nebeskom maestru“ u čast pjevali poznati pjevači popularne duhovne glazbe: „Božja pobjeda“, „Emanuel“, sestre Palić, „Mihovil“, Alan Hržica, Rafael Dropulić Rafo i Ante Cash. Gosti iznenađenja bili su Redovnički band aid i Toni Cetinski. Pratećim glazbenim sastavom ravnao je Goran Kovačić, a svoj obol glazbenoj svečanosti na čelu je dala Ana Rucner.

Koncer je obilovao posebno emotivnim trenutcima. Jedan od njih bio je kada je Redovnički band aid pjevao međugorsku himnu „Došli smo ti, Majko draga!, a mlada likovna umjetnica Eva Vukin uz njihov je pjev te uz meditaciju posvećenu Majci Božjoj, u samo sedam minuta nacrtala Majku Božju s Arenom u rukama. Dojmljivo je  bilo svjedočanstvo Cetinskog koji je okupljenima posvjedočio da je u životu imao uspona i padova, ali da zna da je Isus uvijek bio s njim. Rekao je  da je svjestan da će ga Isus, kada jednog dana dođe pred njega, pitati: „Znaš li koliko sam te volio?“ „Imao sam divnih koncerata, brojnu publiku pred sobom, pune arene, ali ovo što sam doživio večeras ne može se ni s čim usporediti“, zaključio je Cetinski.

Vrlo dojmljive duhovne poticaje okupljenima su uputili povjerenik za vjernike laike u Zagrebačkoj nadbiskupiji i kapelan župe sv. Petra u Zagrebu Boris Jozić i kustos hrvatskih Franjevaca SAD-a i Kanade, Hrvatske franjevačke kustodije sv. Obitelji fra. Jozo Grbeš. Povjerenik Jozić s okupljenima je podijelio svoj osobni susret s uskrsnulim Isusom kroz bolest u smrt jednog dječaka, a uputio je i na zahvalnost svim majkama u povodu Majčina dana.

Preuzeto iz tiskanog izdanja “Glasa Koncila” – 19. svibanja 2019 (br. 20)