U rodnim Studencima sahranjen svećenik Mostarsko – duvanjske biskupije don Niko Luburić

Piše: Ivan VRLJIĆ 

Gospodar života i smrti odlučio ga je pozvati s ovoga svijeta i lišiti ga patnje i boli. Taj isti Bog, Gospodar povijesti i života, odlučio je i da moj prvi sprovod kao biskupa jednom svećeniku u ovoj biskupiji bude upravo don Niki, prvom svećeniku Mostarsko-duvanjske biskupije koga sam uopće upoznao, u vrijeme kad je on početkom 90-ih godina započeo studij glazbe, a ja teologije u Zagrebu. Još mi u ušima odjekuje njegovo neumorno vježbanje na klaviru u staroj dvorani ‘Vijenac’ na Kaptolu, uz ravnomjerno kuckanje taktomjera. Don Niko je bio Isusov svećenik. Mnogo je puta kao svećenik sudjelovao na posljednjim oproštajima znanih i neznanih. I vjerujemo da je sačuvao vjeru u uskrsnuće, koju je i drugima naviještao“, poručio je biskup Palić na misi zadušnici.  

U rodnim Studencima pokraj Ljubuškog u župi Presvetoga Srca Isusova u svećeničku grobnicu župnoga dvorišta sahranjen je i otpremljen svećenik Mostarsko-duvanjske biskupije don Niko Luburić. Don Niko Luburić preminuo je u Caritasovom Rehabilitacijskom centru ”Sveta obitelj” nakon kraće bolesti u 69. godini života i 44. godina svećeničkoga i pastoralnoga djelovanja. Misu zadušnicu za pokoj duše dragog nam pokojnika predvodio je nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić u zajedništvu s biskupom mostarsko-duvanjskim i apostolskim upraviteljem trebinjsko-mrkanjskim  mons. Petrom Palićem uz sudioništvo ukupno 70. svećenika iz raznih župa i biskupija kao i mnoge braće laika.  Osim svećenika na misi i sahrani sudjelovali su rodbina pokojnoga Nike uz veći broj časnih sestara iz raznih kongregacija. Osobito sudjelovanje u glazbenoj dijelu liturgije u čast don Nike pripremili su Katedralni mješoviti zbor ”Marija” iz Mostara u korelaciji sa župnim zborom župe Studenci a maestro je bio don Dragan Filipović, dugogodišnji suradnik pokojnoga don Nike Luburića na polju glazbe. Prije nego je sv. misa otpočela don Đuro Bender, predsjednik biskupijske Svećeničke uzajamnosti ukratko je pročitao životni put kroz Gospodinove staze blagopokojnoga nam brata don Nike Luburića.  Nadbiskup Tomo Vukšić izrekao je izraze sućuti cijeloj Mostarsko-duvanjskoj biskupiji na čelu s novopridošlim biskupom Palićem i cjelokupnoj rodbini i prijateljima kao i suradnicima uime nadbiskupa metropolita vrhbosanskog kardinala Vinka Puljića kao i  svih svećenika, redovnica i redovnika u Sarajevu i Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Posebno je nadbiskup Vukšić istakao don Nikin rad na polju glazbe u Sarajevu i Mostaru kao i cijeloj Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Prigodnu homiliju uputio je biskup Palić riječima kako je u zoru 14. travnja davne 1759., na veliku Subotu nakon osmogodišnje sljepoće preminuo veliki njemački barokni skladatelj Georg Friedrich Handel i to tako da ga je smrt zadesila osam dana nakon što je dirigirao svoje najpoznatije i najznačajnije djelo oratorij Mesija. Biskup nije imao namjeru usporediti slavnoga skladatelja i pokojnog don Niku ali su se neke poveznice mogle naslutiti iz izrečene homilije. Govoreći o don Nikinom životu i radu spomenuo je pokojnikovu ljubav prema glazbi kojoj je posvetio čitav radni vijek kao istraživač, pedagog i voditelj mnogobrojnih zborova na području Bosne i Hercegovine i šire. Uspoređujući Joba i pokojnoga don Niku Luburića biskup Palić govoreći o zadnjim pokojnikovim danima patnje, neizvjesnosti i teškoće pokušao je ukazati na don Nikino povjerenje u Boga u najtežim životnim situacijama poput bolesti, napuštenosti i njegovo posvemašnju predanost u Gospodinove ruke. 

„Ova euharistija, a takva je svaka kršćanska euharistija, u kojoj nam se Gospodin Isus daruje da ga blagujemo i krijepimo se na našem životnom putu, trenutak je i zahvale. Zahvale Gospodinu za sve njegove darove. Zahvale i za dar života pokojnoga don Nike, koji je svojom jednostavnošću i ljubavlju prema glazbi oduševljavao druge za Isusa Krista. Dok stojimo ovdje pored njegova mrtva tijela, želimo don Niki zahvaliti za njegovo ljudsko i svećeničko služenje i život. Hvala liječnicima i bolničkom medicinskom osoblju, te časnim sestrama i osoblju u rehabilitacijskom centru ‘Sveta obitelj’ za skrb i ljubav kojim su pratile posljednje dane njegova života. Hvala i Tebi, nadbiskupe Tomo i svoj braći svećenicima, redovnicima i redovnicama i svima vama, dragi Božji narode, na vašoj molitvi i nazočnosti. Gospodin Isus, koji za sebe reče da je uskrsnuće i život, a kojega je don Niko ljubio i kojemu je služio, neka mu daruje puninu vječnoga života“, rekao je na kraju propovijedi biskup Palić.  

Na ispraćaju pokojnika bili su predstavnici HKD Napredak posebno zahvaljujući pokojnom  don Niki Luburiću i njegovom svesrdnom kulturnom djelovanju usmjerenom prema ovom društvu. Podsjetimo da je HKD Napredak 2004. godine u Sarajevu don Niki Luburiću dodijelilo plaketu doživotnoga člana društva a ujedno je obnašao dužnost člana uprave HKD Napredak Glavne podružnice Mostar. Inače, na posljednjem ispraćaju bili su i predstavnici Središnje uprave HKD Napredak, HKD Napredak Glavne podružnice Mostar i HKD Napredak Ljubuški. 

Nazočili su počasni predsjednik HKD Napredak mons. Franjo Topić, Miroslav Landeka, dopredsjednik HKD Napredak, Ivana Barišić, predsjednica HKD Napredak Ljubiški, Ivan Vrljić, tajnik HKD Napredak Glavna podružnica Mostar i Monija Jarak Mikulić, članica Uprave HKD Napredak Glavna podružnica Mostar. Na kraju Svete mise mjesni župnik i čuvar svetišta župe Studenci don Ivan Štironja oprostio je od pokojnoga Nike u ime svećenika, redovnika, redovnica, Božjega puka posebno onih župa gdje je don Niko djelovao kao i u ime župljana rodne mu župe Studenci. „Dragi naš don Niko! Vjerujem da si s nama pjevao sve pjesme a osobito psalam: Milosrdan je i milostiv, Gospodin, koji je danas imao posebno značenje.