Uživate u kavi s mlijekom? Zahvalite papi Klementu VIII.!

Kava je, bez sumnje, jedno od najpopularnijih pića na svijetu. No to nije uvijek bilo tako.

Kava svoju popularnost na zapadnoj hemisferi uvelike duguje papi Klementu VIII. koji ju je popularizirao, relativno nedavno, u 16. stoljeću. To ne znači da se kava samo iznenada pojavila krajem 1500-ih godina. Zapravo, to voljeno piće postoji od 9. stoljeća, kada su muslimanski pastiri primijetili da zrna kave imaju veoma stimulativan učinak na ovce koje su ih jele tijekom ispaše. Muslimanski klerici su naučili kako uzgajati biljku i kava se brzo proširila islamskim svijetom.

Kada je kava donesena u Europu, nije primljena otvorenih ruku. Ona je ipak bila omiljeno piće muslimana s kojima su kršćani stoljećima ratovali u Španjolskoj, na Mediteranu i u Svetoj zemlji. Upravo su zbog toga neki Europljani to piće zvali „vražje piće“. Šalica fine kave je, na koncu, došla i u Vatikan pred papu. Papini su savjetnici od njega tražili da to piće zabrani, ali papa je imao jednu drugu ideju. Legenda kaže da je, nakon što ju je okusio, rekao: „Ovo vražje piće je ukusno. Prevarit ćemo vraga i krstiti ga.“

Dakle, sljedeći put kada budete uživali u toplini koja izvire iz vaše omiljene šalice kave ili u ljetnoj, ledenoj verziji tog kofeinskog napitka, podignite svoju šalicu i zahvalite Bogu na papi Klementu VIII.

Daniel Esparza | Aleteia.org

Prijevod: Dubravka Sertić| Bitno.net