Veliki tjedan i Uskrs u našoj župi

Veliki Tjedan je najsvetiji tjedan liturgijske godine u kojem se spominjemo posljednjih dana Isusovog zemaljskog života: njegove muke, smrti i uskrsnuća. U Veliki Tjedan uvodi nas Cvjetnica, odnosno Nedjelja Muke Gospodnje, kada se prisjećamo Isusovog svečanog ulaska u Jeruzalem. Svetu Misu u našoj župi predvodio je župnik don Ivan Perić. Na početku misnoga slavlja blagoslovljene su maslinove grančice. U sklopu Službe Riječi, na sv. Misi u 10 sati, župni zbor “Dobri Pastir” otpjevao je „Muku” i na taj način nas uveo u razmišljanje o Isusovoj muci i smrti na križu.

Na Veliki Četvrtak u 18 sati proslavili smo Misu Večere Gospodnje, koju je predvodio župnik don Ivan. Posebna je to prilika u kojem se spominje i slavi ustanovljenje dvaju sakramenata: Euharistije i Svetoga Reda.

Veliki Petak je jedini dan u crkvenoj godini kada se ne slavi sveta misa. Vjernici se toga dana okupljaju na slavlje obreda Velikog Petka koji se sastoje od tri glavna dijela: Službe riječi, klanjanja križu i obreda Pričesti. Prije obreda u župnim crkvama vjernici grada Mostara obavili su tradicionalni križni put na brdo Hum. Obredi Velikog Petka započeli su u 19 sati. Kao i na Cvjetnicu, tako i na Veliki Petak solisti i članovi župnoga zbora “Dobri Pastir” otpjevali su “Muku po Ivanu”.

Misu Uskrsnog bdijenja, s početkom u 23 sata, svečano smo proslavili u našoj župnoj crkvi. Liturgija je to koja obiluje simbolima: blagoslov novog ognja i paljenje uskrsne svijeće, hvalospjev uskrsnoj svijeći; Služba Riječi s čitanjima koja opisuju najvažnije događaje povijesti spasenja; blagoslov vode i obnova krsnih obećanja te euharistijska služba. Svetu Misu bdijenja je predvodio župnik don Ivan, a homiliju je izrekao don Ilija Petković, župni vikar u katedrali. U koncelebraciji je sudjelovao i don Mladen Šutalo, župnik župe sv. Ivana ap. i ev. u Mostaru. Ovu svetu noć svojim pjevanjem i sviranjem pratili su članovi župnih zborova “Dobri Pastir”, dječijeg zbora “Evanđelist” uz zvuke župnih tamburaša i orguljašku pratnju gđe Silvije Carabet, te pod dirigentskom palicom gđice Marine Bazina.

Na sam Uskrs, ponovno smo se okupili u našoj župnoj crkvi u velikom broju. Sv. Misu je predvodio i svoju uskrsnu čestitku izrekao župnik don Ivan.

Svih ovih svetih dana prisutan je bio i don Bariša Čarapina koji je pomogao pri pričešćivanju okupljenih vjernika, na čemu mu srdačno zahvaljujemo.