Zadarski nadbiskup u rodnoj Hercegovini: Koliki su naši Ivani stradali jer nisu htjeli pogaziti vjere

Predsjednik Biskupske konferencije Hrvatske, zadarski nadbiskup Želimir Puljić boravio je ovoga vikenda u svojoj rodnoj Hercegovini. Puljić je o Ivandanu održao dvije svete mise u Župi Stjepan Krst, gdje je u ratu sav katolički puk protjeran, a gdje se slavi sv. Ivan Krstitelj. Želimir Puljić rođen je u mjestu Kamena pokraj Mostara, župa Blagaj, a okupljenim vjernicima je poručio da mu je u Hercegovini bilo posebno lijepo.

Ivan Krstitelj iznimka

„Obično u liturgiji kad slavimo svece onda se slavi dan kada su se rodili za nebo, međutim imaju tri iznimke u tome – rođenje Isusa Krista, rođenje Blažene Djevice Marije i rođenje Ivana Krstitelja. Uz dan kada su s ovoga svijeta pošli na drugi, za njih troje slavimo i dan kada su se rodili“, podsjetio je zadarski nadbiskup. Spomenuo je kao iznimku još jednoga velikoga Ivana. „I on je nosio ime Ivana, a bio je papa – Ivan Pavao II. Kada je trebalo odrediti datum Kongregacija nije odredila ni datum rođenja, ni datum smrti, nego dan kada je prvi put javno nastupio. A njegov nastup, mi se sjećamo, bio je osobito znakovit. On je u prošlom stoljeću bio veliki papa, koji je povijest pokrenuo i promijenio. To je crkva prepoznala. Taj njegov dan prvoga javnoga nastupa bio je toliko znakovit da ga slavimo 22. listopada“, ustvrdio je nadbiskup zadarski. Svetoga Ivana Krstitelja obično slikaju kao pustinjaka, u odjeći od devine kože, sa štapom u ruci i sandalama na nogama. To je svetac koji ni pred kime i čime nije imao straha, koljena mu nisu klecala, a glas nije podrhtavao. Tako je uvjerljivo propovijedao, da ga je i sam Herod, koji će ga poslije osuditi i ubiti volio slušati, ispričao je, među ostalim biskup Puljić na Stjepan Krstu kod Stoca.

„On nije bio trstika kojom vjetar upravlja. Naprotiv bio je hrast, kojemu ni najjača oluja ne može ništa. Zato ga je i Isus volio te rekao da se takav od žene rodio nije“, dodao je. Kazao je da je Ivan Krstitelj kroz stoljeća bio drag i blizak našem čovjeku vjerniku. Jer koliki su naši Ivani stradali jer nisu htjeli pogaziti svoje vjere, a Ivan im je bio i zaštitnik i nadahnuće. Znamo da nije bilo lako ni ovdje odhrvati se svim silnim zastrašivanja, ispričao je nadbiskup itekako upućen u povijest ovog kraja. Župa Stjepan Krst, pripada Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, a prije rata je pripadala stolačkoj općini. Danas pripada općini Berkovići, odnosno RS-u. U njoj je nekada živjelo 99 posto Hrvata, no u posljednjem ratu oni su prognani a crkva spaljena. Vjernici župe Stjepan Krst, kojih je prije rata bilo petstotinjak, iz svojih rodnih sela protjerani su u travnju 1992., a u svoje se domove nikada nisu vratili.  Međutim, crkva je obnovljena, pa se okupljaju vikendima i o Ivandanu.

Stoti rođendan

Župnik župe sv. Petra i Pavla Rotimlja, te upravitelj na Stjepan Krstu don Damjan Raguž zahvalio je zadarskom nadbiskupu na dolasku u Stolac, župljanima na novom ljetnom oltaru, ali i kipu sv. Ivana Krstitelja kojega je nadbiskup blagoslovio, a kojega je donirao anonimni štovatelj sv. Ivana Krstitelja.

„Mislim da vi svi znadete da naša Župa Rotimlja ove godine slavi sto godina svoga postojanja, a budući da je ova Župa Stjepan Krst dugo godina bila u sklopu Rotimlje i nje se to tiče. Tom prigodom je izdan i zbornik Bios, gdje je dvadesetak autora pokušalo opisati što se u Župi Rotimlja događalo u sto godina, ispričao je župnik. Župa Rotimlja o Petrovdanu slavi stoti rođendan, kada će sv. misu na Rotimlji govoriti mostarski biskup Ratko Perić.

Izvor: Dnevni list